Hrvatsko-bošnjački rat u BiH bio je potpuno besmislen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gloria Lujanović, jedna od najboljih istraživačkih novinarki u BiH u Podcastu Bura govorila je o istraživačkom novinarstvu i motivima koji su ju potaknuli da krene istraživati ratna događanja u Središnjoj Bosni, današnjem stanju “zamrznutog rata u BiH”, suočavanju zaraćenih strana s ratnim zločinima te postratnoj Središnjoj Bosni kao svome zavičaju.

Istaknula je kako danas stanovnici BiH nemaju luksuz ne baviti se politikom, jer politika utječe na sve segmente naših života.

Govoreći o tomu kako se počela baviti istraživanjem ratnih događanja u Središnjoj Bosni, kazala je kako je izgledalo kao da je cijela ta priča već ispričana.

BESMISAO RATA

“Najviše me motiviralo da se time krenem baviti je činjenica da se u Mostaru jako puno tog o ratu u Središnjoj Bosni jednostavno nije znalo. Čak i one stvari za koje se znalo da se jesu dogodile, nije bilo jasno zbog čega se dogodilo. Kad sam sve to krenula istraživati, onda sam shvatila su rijetke obitelji u Središnjoj Bosni koje nisu prošle strašne događaje”.

Rat u Središnjoj Bosni između Hrvata i Bošnjaka opisala je kao najbesmisleniji od svih ratova.

“Nesumnjivo je kako je HVO počinio ratne zločine tijekom rata u Središnjoj Bosni. Većina ljudi koji su vodili tamošnje Hrvate su suđeni i presuđeni. No to ne znači da nije bilo opsade Središnje Bosne i da Hrvati tamo nisu bili žrtve zločina ARBiH i mudžahedina. Kod nas se stalno slika crno-bijela slika i izgleda nemoguće da su Hrvati činili zločine i bili žrtve zločina”, istaknula je Lujanović i dodala kako Haag nije presuđivao stvarne ubojice.

Share.

Leave A Reply