Humanitarka iz Njemačke pomaže rodnom Čelincu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Život u godinama rata, ali i poslije, naučio me životnim vrijednostima, kako od malo da napravim više, da budem pozitivna i puna života, iako je to nekad bilo teško.

Riječi su ovo Mlađe Rajilić, medicinske sestre iz Čelinca s adresom u Njemačkoj, koju su iskustva iz djetinjstva podstakla da organizuje humanitarnu akciju prikupljanja novca za osobe u stanju socijalne potrebe koje žive u Čelincu.

Rajilićeva kaže da je po prirodi društvena osoba, kojoj su upravo brojna poznanstva kako u BiH, tako i u inostranstvu pomogla da u nešto više od mjesec dana koliko je trajala humanitarna akcija prikupi 12.400 KM za građane Čelinca.

“Srednju školu sam završila u Banjaluci, gdje sam upisala i fakultet matematike, ali sam 2015. godine odlučila da se preselim u Njemačku, gdje sam završila školu za višu medicinsku sestru, a trenutno radim u staračkom domu u gradu Pfaffenhofen an der Ilm u okolini Minhena”, rekla je Rajilićeva.

Dodala je da trenutno ima dobar posao i pristojna primanja, ali da je svjesna da mnogobrojni građani njenog rodnog Čelinca nisu iste sreće.

“Snimila sam video koji sam objavila na Facebook i Instagram stranici u kojem sam objasnila šta je moj cilj”, kazala je Rajilićeva.

Istakla je da je početna ideja bila da ljudi porijeklom iz Čelinca koji žive van BiH pomognu svom rodnom kraju, ali da su pomoć slali i stranci iz Njemačke, Austrije, Italije, Grčke i Slovenije.

“U razgovoru sa brojnim prijateljima u Čelincu i koleginicom koja je zaposlena u Centru za socijalni rad napravili smo liste osoba kojima je pomoć neophodna, a spiskove smo pravili po mjesnim zajednicama”, rekla je Rajilićeva.

Na vrhu ovih lista su bili stariji građani koji žive sami, samohrani roditelji, te porodice sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

Prema njenim riječima, kada je došla u Čelinac, od tog novca je napravila pakete s osnovnim životnim namirnicama za ove grupe građana, a podjeli svakog paketa je lično prisustvovala.

“U pakete u vrijednosti od 70 KM smo pored osnovnih namirnica stavljali i neke delikatese, da bismo građanima praznike učinili ljepšim”, navela je Rajilićeva.

Pakete za porodice s djecom su obogaćivali slatkišima, a porodice s djecom sa poteškoćama u razvoju, koje najčešće svoju djecu u školu voze u Kotor Varoš ili Banjaluku, počastili su sa 100 KM goriva.

“Starijim građanima koji su lošijeg zdravlja smo nosili pakete sa gotovom hranom, koju treba samo da podgriju”, kazala je Rajilićeva.

Navela je da su pomoć pružili i porodicama gdje su mlade žene ostale bez muževa.

“Nakon što smo svim porodicama pomogli ostalo nam je oko 700 evra, koje sam odlučila darovati školskom prijatelju Goranu Kalamandi koji je sveštenik u Glini u Hrvatskoj i čiji je parohijski dom stradao u razornom zemljotresu koji je pogodio ovaj dio Hrvatske”, zaključila je Rajilićeva.

Share.

Leave A Reply