I Austrija planira “zaključavanje”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc planira “zaključavanje” zbog dramatičnog rasta broja novozaraženih virusom korona, nakon što je to odlučila i Njemačka.

“Cijela Evropa je usred drugog talasa, zbog čega svuda imamo situacije slične ‘zaključavanju'”, konstatovao je Kurc nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kurc je dodao da se epidemiološka situacija u obje zemlje pogoršava i da je zbog toga saradnja Njemačke i Austrije veoma važna.

“Želimo da usaglašeno djelujemo i držimo granice otvorenim”, kazao je Kurc.

Inače, prema pisanju medija, Kurc planira nove mjere kako bi spriječio kolaps zdravstvenog sistema.

Kurc planira da sprovede “zaključavanje”, ali malo drugačije od onog u martu.

Prema Kurcovom planu, trebalo bi smanjiti fizički kontakt građana, pa se razmatra uvođenje ograničenja broja osoba na okupljanjima.

Da li će to važiti i za privatne susrete, kao u Njemačkoj, za sada je otvoreno pitanje.

Pored toga, Austrija će privremeno zatvoriti operu, pozorišta, bioskope. Profesionalne fudbalske utakmice ponovo će se igrati bez publike.

Trgovinske radnje će ovaj put ostati otvorene, ali ugostiteljski objekti će biti privremeno zatvoreni, izuzev onih koje isporučuju hranu.

Zatvoriće se i fitnes centri.

Frizeri će ovaj put moći da nastave da rade, dok će kozmetički saloni i druge usluge gdje ne postoji distanca prema mušteriji morati da budu zatvorene.

Škole i odbaništa, kao što je u više navrata isticao ministar obrazovanja Hajns Fasman, ostaće otvorena, ali viši razredi preći će na smjensku nastavu.

Share.

Leave A Reply