I policijski komesar USK-a je progonio novinare i građane

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vlast je bolest. Ujedinjena s ohološću postaje neizlječiva. Poslijeratno stanje u državi i nedostatak školovanih ljudi mnogima je dalo prilike kakve nisu ni sanjali. Od traktorista postali političari, inspektori, direktori.

U mandatu policijskog komesara Muje Koričića zabilježen je nezapamćen policijski teror nad građanima USK-a. Novinari su privođeni čak zbog verbalnog delikta. Niko nije smio kritikovati niti izraziti svoje mišljenje. Njegov kum, komandir PU Cazin, čak je uhapšen zbog nezakonitog hapšenja građanina. A sav grijeh tog građanina su komentari na facebooku. S druge strane Mujini suradnici psuju i prijete putem društvenih mreža i to im se toleriše.

Naravno kad imaju podršku prije svega u Tužilaštvu USK-a i sudovima. Može im se. Samo dokle?

Represivni sistemi ne mogu biti dugotrajni. Bilo kakva upotreba sile obije se prije ili kasnije o glavu upravo onima koji je provode.

Ono što jeste najveći problem jeste pitanje: “Ima li poštenih policajaca?”

Navodno ima. Ali slabo ili nikako ne progovaraju. A ćutanje je znak odobravanja. Cijeli sistem je utonuo u bezvlašće i korupciju. I dok policijski komesar treba napokon u penziju, a nije smio ni biti zakonski postavljen na istu, jer nije ispunjavao uslove. Nameće se logično pitanje, kako da provode zakon oni koji ga ne poštuju?

Share.

Leave A Reply