Ifaket-hanuma iz Jasenovca

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Ifaket-hanuma iz Jasenovca

Mlada majka, aristokratkinja, jedna od prvih dama Banje Luke, Ifaket-hanuma, potresena prizorom patnje muslimanskih muhadžira razmještenih po Banjoj Luci, njihovim pričama o preživjeloj golgoti i četničkoj kami, kompletnu sebe angažirati da im pomogne. Osnovni zadatak koji je sebi zadala bila je briga za prehranu muhadžirske djece. U to ime, halalila je i sebe i veliki dio svog imetka. Zalud su bila upozorenja na opasnosti u koje može zapasti unatoč poziciji u društvu, mužu i porijeklu. Ifaket-hanuma obilazi gradove i sela, kupuje hranu i dijeli ih muhadžirima preko banjalučkog “Merhameta”.
Tadašnji načelnik Bosanske Gradiške i prijatelj porodice Hakibeg Kapetanović dobronamjerno je upozorava da prestane s tim radnjama jer bi mogla biti kažnjena. Uzalud! Preokupirana brigom o istočnobosanskim muhadžirima, jedne prilike uputila se u Dubnicu po žito. Naišla je na ustaše koji su joj pokušali oduzeti robu. Nesvjesna opasnosti, Ifaket hanuma se odlučno suprotstavlja. Jedna od prvih dama u Bošnjaka svog vremena, aristokratkinja begovskog tersa iz kuće Tuzlića, muslimanka čvrste vjere u Boga, dž. š., hrabro je stala pred ustaše, što će je koštati glave. Uhapšena je i odvedena u koncentracioni logor Jasenovac.

U logoru su je mučili i ubili na najstrašniji mogući način.

Spržena je vrelim uljem. Umirala je u najgorim mukama. Kada je likvidiran logor, u njenoj su ćeliji pronađeni stihovi koje je krišom pisala.
Allah rahmet eyle njenoj plemenitoj duši, a svima vama kojima na um padne i pomisao na bilo kakvo koketiranje ili simpatisanje fašizma, neka njena sudbina bude nauk.
Upamtite i Jasenovac je jedno od najvećih stratišta!

Foto: Ifaket hanuma sa sinovima Omerom i Halilom u Banja Luci u predvečerje Drugog svjetskog rata

 

Share.

Leave A Reply