“Imali smo pacijenticu od 20 godina koja je preminula od posljedica COVID-19”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dr. Jasmina Smajić iz UKC Tuzla kazala je kako u ovom valu pandemije koronavirusa u ovoj ustanovi nisu primijetili značajnu promjenu u starosnoj dobi pacijenata te da su hospitalizirani i dalje najcešće pacijeneti srednje i starije životne dobi koji imaju komobirditete.

Blaga promjena primijećena je u decembru i do sredine januara kada je bilo nešto više pacijenata mlađe životne dobi bez komobirditeta.

“Od početka ovo oboljenje je nama nepoznanica. Ipak, bilo je i mladih osoba imali smo i slučaj gdje je mlada pacijentica od 20 godina, koja bila sportista, od posljedica koronavirusa razvila problem na srčanom mišiću i preminula nakon mjesec dana liječenja”, kazala je Smajić u Novom danu.

Upozorila je da pacijenti koji su preboljeli koronavirus mogu razviti tzv. postcovid simptome, a da su oni šaroliki. Simptomi su primijećeni i kod onih koji su imali teži, ali i lakši oblik Covida.

“Simptomi se javljaju nakon što prestanu simptomi akutne infekcije, odnosno kada osoba prestane biti zarazna i oni su raznoliki – od uopštenih poput hroničnog umora, pojačanog znojenja, loše koncetracije pa čak i slabijeg pamćenja, do onih koji su u vezi s obilijevanjem organa. Utvrđeno je da ovaj virus izaziva pojačano zgrušavanje krvi pa ukoliko su zahvaćena pluća može se razviti plućna embolija i pojava tzv. plućnih fibroza, ožiljaka što utiče na plućnu funkciju, a može se javiti PTSP, problemi sa srčanim ritmom itd. Preporuka ljekara je postepen povratak fizičkim aktivnostima”, kazala je dr. Smajić.

Istakla je da su reinfekcije korona virusa rijetke. Navela je primjer studije koja je rađena u Velikoj Britaniji na uzoriku od 20.000 zdravstvenih radnika gdje je utvrđeno da je samo ko 44 utvrđena potencijalna reinfekcija.

“I kod osoba kod kojih je ponovo nađen taj virus nisu imale nikakve simptome ili su imali blaži klinički oblik. To nam govori da se osobe koju su preboljele korona virus moraju pridržavati mjera jer i dalje mogu biti prenosioci virusa. Smatra se da su osobe koje su preboljele korona virus zaštićene nekih pet mjeseci nakon”, kazala je.

Kao i druge zdravstvene ustanove i UKC Tuzla se suočava s nedostatkom zdravstvenog osoblja.

“Anesteziolozi su ti koji su u ovim situacijama najviše izloženi i rade s kritično oboljelim pacijentima, ali tu su i drugi ljekari intezivisti. Osim ljekara, hronični nedostatak je i medicinskih sestara/tehničara bez kojih je medicinska njega i oporavak nemoguć”, kazala je.

Na pitanje koju vakcinu bi primila kada bi bila u mogućnosti, dr. Smajić je odgovorila: “Vakcinu koja bude odobrena i prođe klinička istraživanja. Samo na vakcina može pomoći u svemu ovome i da naziremo kraj ovog pakla u kojem se nalazimo”.

Share.

Leave A Reply