Indijski Varanasi – obale rijeke pretijesne da prime pepeo svih preminulih

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Varanasi je sveti hinduski grad na obali Ganga u indijskoj državi Utar Pradeš. Jedan od najstarijih nastanjenih gradova na svijetu. Ovih dana obale svete rijeke pretijesne su da prime pepeo svih preminulih od koronavirusa. Grad je teško pogođen drugim talasom epidemije i svi gradski sistemi su u kolapsu.

Indijskog premijera Modija optužuju sve glasnije da loše upravlja krizom izazvanom pandemijom. On još od novembra izbjegava da posjeti Varanasi.

Kremacije počinju prije zore… Radnici još čiste prostor od sahrana prethodnog dana… Sveti grad nije poštedio drugi talas pandemije. Metru ima vremena tek za kratak predah. Njegova porodica bavi se kremiranjem već generacijama.

Stigne 100, 140, čak 150 tijela dnevno.. Svakih 5 – 10 minuta stiže hitna pomoć sa preminulima“, kaže Metru Čovradi, radnik krematorijuma.

Prema zvaničnim podacima ovdje dnevno umre 8 do 10 ljudi, ali je stvarna cifra daleko, daleko veća.

Centralni krematorijum u Varanasiju toliko je preopterećen da je grad otvorio nove improvizovane krematorije, kao što je ovaj ovdje“, ističe Klarisa Vord CNN.

Tijela preminulih neprekidno pristižu. Silazimo sa broda da bismo imali bolji pogled. Stižu nova ambulantna kola. Još mrtvih. Prije posljednjeg obreda leševi se dezinfikuju. Porodica dobija punu zaštitu od virusa. Svi oko nas pričaju da Vlada ignoriše krizu. Da su mnogi životi mogli da budu spašeni.

Da li je vlada učinila dovoljno da zaustavi ovaj talas?“, pita se Vord.

Ne. Nije urađeno dovoljno. Bio je potreban mnogo veći napor. Varanas je trebalo potpuno zaključati, ali Vlada to nije učinila“, izjavio je Narmal Gupta, kome je preminuo otac.

Situacija u gradu je postala toliko loša da se osjeća nedostatak drveta za spaljivanje. Potrebe su porasle četiri puta.

Od kad radim ovdje nisam vidio toliko sahrana. Tri glavne trgovine ostale su bez drva“, kaže Diapk Čudari.

Smrt je oduvijek bila dio života u Varanasiju. Vijekovima ovdje dolaze ljudi da bi umrli u svetom gradu, jer se vjeruje da vode Ganga pomažu duhovima preminulih. Kad sunce zađe molitve se probijaju kroz dim i počinje novi ciklus smrti.

Share.

Leave A Reply