INVAZIJA IZ SRBIJE NA SREBRENICU: Grujičićevi punktovi na ulazu u BiH, stotine automobila prelaze Drinu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izborni štab Mladena Grujičića na ulazu u BiH kod Ljubovijskog mosta postavio punkt na kojem aktivisti mašu srpskim zastavama i daju upute za glasanje. Preko mosta u Skelanima iz Srbije od jutros ušlo preko 1000 ljudi. Kolone automobila na mostu u Skelanima.

Piše: AVDO AVDIĆ

Kad iz pravca Srbije pređete Ljubovijski most na Drini i krenete prema Bratuncu i Srebrenici, dočekat će vas grupa mladića koji mašu srpskim zastavama.

“Info pult Srebrenica”, piše na plakatu postavljenom s deesne strane puta u pravcu Bratunca.

Na lijevoj strani postavljen je kontejner i tu aktivisti daju upute za glasanje onima koji iz pravca Srbije dolaze da biraju načelnika Opštine Srebrenica. Ispod je fotografija Mladena Grujičića, načelnika Opštine Srebrenica kojeg podržavaju sve srpske stranke.

“Teraj, teraj, teraj”, kaže nam srednjovječni muškarac dok pokušavamo da se raspitamo šta, zapravo, znači ovaj punkt na ulazu u BiH.

Dok krećemo dalje automobilom prema Srebrenici, muškarac koji nas je tjerao za nama prosipa vodu. Iz suprotnog pravca dolaze automobili srbijanskih registarskih oznaka.

“To su Srbijanci koji su jutros došli da glasaju”, objašnjava jedan Srebreničanin koji nas je odvezao na Ljubovijski most.

Šabac, Čačak, Ljubovija, Beograd, Bajina Bašta piše na tablicama automobila parkiranim u centru Srebrenice. Od jutros je stotine birača iz Srebrenice došlo u ovaj grad da podrški srpskog kandidata za načelnika.

alt/Srbijanski automobili ispred Opštine Srebrenica/

“Bilo je i onih koji su došli da glasaju sa srbijanskim dokumentima”, kažu nam službenici Općine Srebrenica.

No, odlukom Centralne izborne komisije BiH za glasanje je nužno imati važeće bh. dokumente. Pod uslovom da u Matičnu knjigu državljana BiH niste upisani poslije 1.10. 2020. godine.

“Na biračkom mjestu 3A u Osnovnoj školu u Srebrenici dolaze bilo je birača koji su glasali sa isteklim dokumentima. Sve je navedeno u zapisniku”, kaže za Istragu član Biračkog odbora u tom mjestu.

U popodnevnim satima sve veći broj je ljudi dolazi iz Srbije. Ova fotografija je nastala oko 14 sati na mostu u Skelanima. Desetine automobila iz pravca Bajine Bašte ulazi u Srebrenicu. Prema informacijama sa Graničnog prijelaza Skelani, oko 1050 osoba je od jutros ušlo u BiH iz Srbije preko GP Skelani kod Srebrenice.

alt/Most u Skelanima: Kolone vozila iz Srbije ulazi u BiH/

U momentu pisanja ovog teksta, od 2100 registrovanih Bošnjaka u Srebrenici, glasalo ih je 1600. Oko 3000 birača je srpske nacionalnosti glasalo je do 14 sati. No, te brojke nisu presudne, jer je oko 1775 birača iz Srebrenice prijavljeno u Federaciji i oni će glasati u odsustvu na nepotvrđenim listićima. Za glasanje putem pošte prijavljeno je oko 1500 birača bošnjačke i 900 srpske nacionalnosti.

(Tekst prenosimo sa portala Istraga.ba)

Share.

Leave A Reply