Invazija na Srebrenicu: Stotine Srbijanaca preko noći dobilo bh. državljanstvo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Državljani Srbije, čiji su roditelji porijeklom iz BiH, masovno se prijavljuju u Srebrenici. Rješenja o upisu u knjigu državljana BiH im se izdaju istog dana kada predaju zahtjev. Unatoč zaključivanju biračkog spiska, svi će moći glasati na lokalnim izborima, jer ostvaruju pravo glasa na “nepotvrđenom glasačkom listiću”.

Procedura je, ukratko, ovakva. Svi oni srbijanski državljani, čiji su roditelji porijeklom iz BiH, posljednjih dana intenzivno se prijavljuju u Srebrenici, gdje im lokalne vlasti u roku odmah rješavaju zahtjeve za upis u matičnu knjigu bh. državljana.

Prema informacijama portala Istraga.ba, najmanje 250 srbijanskih državljana upisano je ove izborne godine u matičnu knjigu bh. državljana sa prebivalištem u Srebrenici. Nakon što je CIK „pročistio“ birački spisak za glasanje putem pošte, promijenjena je strategija. Sada vlasti Republike Srpske omogućavaju državljanima Srbije, čiji su roditelji porijeklom iz BiH, da steknu državljanstvo preko noći. Skoro svakog dana u Srebrenicu dolaze kombiji iz Srbije koji prevoze one koji traže državljanstvo kako bi mogli glasati na predstojećim lokalnim izborima. Za prijevoz se koriste i službena vozila iz Srbije.

Srbijanski državljani podnose zahtjeve za izdavanje ličnih dokumenata. Ukoliko do dana izbora ne bude gotova lična karta, svi oni koji su podnijeli zahtjev, moći će glasati na predstojećim izborima. I to na nepotvrđenom glasačkom listiću.

Istraga.ba

Share.

Leave A Reply