Islamska i jevrejska zajednica u svijetu zabrinute zbog sastojaka vakcine koji krše zakone vjere

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dok se u prethodnim danima vakcine protiv koronavirusa odobravaju širom svijeta, među religijskim zajednicama, posebno islamskim, postoji bojazan zbog određenih sastojaka vakcine koji nemaju halal status.

S obzirom da većina vakcina sadrži i svinjski želatin koji služi kao stabilizator te osigurava vakcinu prilikom transporta i skladištenja, vjerske zajednice širom svijeta izrazile su zabrinutost zbog sastojaka vakcine što je dovelo u pitanje i samu vakcinaciju.

Prema standardima halal ishrane, svinjski želatin muslimanima nije dozvoljen za korištenje, te su zbog toga mnoge farmaceutske kompanije koje rade na razvoju vakcina, morale prilagoditi svoje proizvode tržištima gdje postoji značajan procenat onih koji se pridržavaju pravila. Švicarska kompaij Novartis proizvela je tako vakcinu protiv meningitisa bez svinjskog želatina, a saudijske i malezijske kompanije trenutno rade na proizvodnji sličnih vakcina.

Međutim, zbog same procedure razvoja vakcine i nastojanja da se što prije osigura više doza, ne garantuje da se upravo u vakcinama kompanija Pfizer, Moderna i drugih, neće naći i svinjski želatin.

“Zbog potražnje, postojećih lanaca nabavke, troškova i kraćeg vijeka trajanja vakcina koje ne sadrže svinjski želatin, znači da će se sastojak vjerovatno koristiti u većini vakcina, rekao je dr. Salman Waqar, generalni sekretar Britanskog islamskog medicinskog udruženja

Zbog sastojaka nekih vakcina, države u Aziji već su imale problema sa vjerskim zajednicama. Indonežansko vijeće Ulema, tijelo koje izdaje potvrde da je proizvod halal ili dozvoljen prema islamskom zakonu, 2018. godine proglasilo je da su vakcine protiv ospica i rubeole zbog želatine bile “haram” ili nezakonite. Vjerske vođe počeli su pozivati ​​roditelje da ne dozvole vakcinaciju svoje djece što se poslije ispostavilo potpuno pogrešnim te je zabilježen rast slučajeva kada su u pitanju ove bolesti.

“Naše studije otkrile su da se neki muslimani u Indoneziji osjećaju nelagodno zbog prihvatanja vakcina koje sadrže ove sastojke”, rekli su tada iz Vijeća.

Pored islamske zajednice, određeni sastojci vakcina mogli bi predstavljati problem i za jevrejske zajednice gdje se također konzumacija svinjskih proizvoda smatra vjerski nečistom. Iako je većina jevrejskih zajednica saglasna sa tim da se samim odbijanjem vakcinacije ugrožava život i dalje nije postignut potpuni konsenzus oko ovog pitanja.

“Prema jevrejskom zakonu, svinjetina je zabranjena samo ukoliko se jede. Ako se ‘ubrizga u tijelo’, a ne pojede se, tada nema zabrane i problema, posebno kada smo zabrinuti zbog bolesti”, rekao je rabin David Stav, predsjednik Tzohar, rabinske organizacije u Izraelu.

S obzirom na strah nekih svjetskih vjerskih zajednica zbog sastojaka vakcina, stručnjaci su mišljenja kako će se tom problemu države i kompanije morati više posvetiti, a pojedine azijske države već su najavile razgovore sa vjerskim zajednicama kada je u pitanju rješavanje ovog problema.

 

Share.

Leave A Reply