Islamska zajednica u BiH: Muslimani su dužni izabrati vakcine koje ne sadrže svinjski želatin

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Islamska zajednica poručila je muslimanima da su dužni opredijeliti se za vakcinu protiv koronavirusa koja ne sadrži svinjsku želatinu.

Poručili su to u svom odgovoru za Klix.ba koji im je postavio pitanje kakav je njihov stav prema vakcini protiv koronavirusa.

“Islam poziva ljude da brinu o svom zdravlju i da traže lijek za bolesti koje ih zadese. Poslanik, a.s., je rekao da je Bog dragi za svaku bolest dao i lijek i pozvao muslimane da tragaju za tim lijekom. To je, dakle, vjerska obaveza muslimana. Ono, pak, što je njima zabranjeno, jest da lijek traže u onom što je Alah zabranio. U zabranjene stvari spadaju i svinja i svinjski proizvodi”, odgovorili su iz Islamske zajednice.

Kako nadalje navode, dok čovječanstvo ubrzano traga za efikasnim lijekom protiv koronavirusa, informacije koje stižu do njih su da pojedine vakcine sadrže svinjsku želatinu, ali još čekaju službene potvrde.

“Ako je to tačno, muslimani su dužni opredijeliti se za vakcine koje ne sadrže tu komponentu, a efikasna su u liječenju od koronavirusa, a ako ne postoji drugi izbor, zadnju riječ o tome treba dati struka, farmaceutska i šerijatsko-pravna”, kazali su iz kabineta reisu-l-uleme.

 

Share.

Leave A Reply