Ivana Korajlić: Tegeltija poistovjećuje funkciju sa životom, zato misli da je ugrožen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izvršna direktorica Transparency Internationala Ivana Korajlić smatra da predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija poistovjećuje funkciju koju obavlja sa svojim životom te zato smatra da je ugrožen.

“Njemu je ugrožena pozicija, ali pošto oni poziciju i funkciju koju obavljaju poistovjećuju sa svojim životom, onda je to neko standardno ponašanje. Tu se bilo kakvo pozivanje na odgovornost pojedinaca koji obavljaju značajne funkcije u državi uvijek poistovećuje s ugrožavanjem institucija i svega ostalog”, kaže Ivana Korajlić.

Dodaje da se uvijek skreće pažnja na to da se radi o orkestriranim napadima, priče kako neko želi nekog da smakne ili na državni udar.

“To je pokazatelj na koji način se tretira javnost i građani ove države, a s druge strane kako se tretira bilo kakav mehanizam odgovornosti. Radi se o osobi koja obavlja jednu od najodgovornijih funkcija u državi koja je odgovorna za gotovo kompletno pravosuđe, koja u nekoliko navrata bude povezana s korupcijskim aferama i vrlo neprimjerenim ponašanjem”, rekla je Korajlić za Srpskainfo.

Smatra da umjesto da se šalju javne poruke na način da mora odgovarati i da institucije sve ispitaju, ide se u direktnu političku podršku i to osobi koja bi morala biti nezavisna.

“Svrstava se i daje se podrška bez obzira na to šta je uradio, a sve se svodi na priču o ugroženosti jednog naroda, jednog čovjeka ili bilo čega drugog”, zaključila je Korajlić.

Share.

Leave A Reply