Izetbegović: Čović odustao od trećeg entiteta, Dodik će biti poražen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović komentarisao je danas sinoćnje obraćanje Milorada Dodika i Dragana Čovića na online sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na koju je pozvan i Izetbegović ali je odbio učešće jer je smatrao da su trebali biti pozvani članovi Predsjedništva BiH.

“Sinoć smo mogli čuti Čovića koji je kaže da se odriče trećeg entiteta i bilo kakvih insinuacija u vezi s tim. Dodik koji je bio vrlo agresivan i drzak te koji je pokušao u svom stilu da razgovara i sa svjetskim diplomatama na kraju je kazao da je spreman otići s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom i skinuti ploču na kojoj je ime ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama”, kazao je Izetbegović.

Smatra da su jučer svi dobili dobru i korisnu lekciju.

“Da sam prisustvovao tome to bi onda bila prepirka predstavnika konstitutivnih naroda. Ovako je Inzko, čija je pozicija drugačija i kojeg je Dodik ružno napao, predstavljao stanje u BiH i to je puno bolje nego da to radi bošnjački predstavnik”, istaknuo je Izetbegović.

On naglašava da je u pismu koje je poslao Vijeću sigurnosti UN-a ukazao na pokušaj da se razbijaju i na asimetričan način tretiraju institucije BiH, jasno objasnivši da u tome ne želi učestvovati, a potom je Vijeće sigurnosti koncizno i obavijestio o tome šta se događa u BiH.

“To su blokade, negiranje genocida, suprotstavljanje odlukama sudova o počinjenim ratnim zločinima, nagrađivanje zločinaca… Mnogi u Vijeću sigurnosti UN-a ne znaju i vjerovatno nisu mogli ni vjerovati da je u BiH odlikovan zločinac Radovan Karadžić. Na to treba ukazati. Čuli su oni i moj stav koji su mogli pročitati, a potom su čuli i Inzka i mislim da je mnogo bolje da on bude advokat BiH nego da to radim ja”, kazao je lider SDA Bakir Izetbegović.

Na pitanje da li će Dodik ispuniti obećano o skidanju ploče Radovanu Karadžići, Izetbegović kaže da je Dodik pragmatičan čovjek koji igra bezobrazno i drsko koliko može i kad to ne prođe on se promijeni.

“Dodik je za 180 stepeni promijenio politiku u zadnjih 15-ak godina. Od nekoga ko je govorio da je najveće zlo koje je pogodilo Republiku Srpsku i srpski narod Radovan Karadžić do onoga ko mu je tu ploču postavio i dodijelio odlikovanje”.

Izetbegović je dodao kako smatra da će Dodik postepeno biti poražen odnosno da će politika koju proklamira biti poražena jer ona nanosi ogromnu štetu Republici Srpskoj, srpskom narodu, ali i BiH u cjelini.

“To jeste politika koja dobija podršku glasača, ali vodi u pogrešnom smjeru i morat će se u jednom trenutku zaustaviti”, zaključio je Izetbegović.

(nap.ba)

Share.

Leave A Reply