Izetbegović: Dodik prijeti da će srušiti BiH, srušio je crkvu prije par dana

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bakir Izetbegović u intervjuu na N1 poručio je da se mnoge prijetnje Milorada Dodika nikada nisu ostvarile, te da je mnogo puta popustio sa svojom agresivnom politikom.

“Imamo mi suprotstavljene trendove. Bilo je godinu dana priče da će bih biti zaustavljena na NATO putu. Nastavio se nato put. Agresivno je izgledao Dodik, da bi naglo popustio i skinuo ploču na Palama. Napravio je obrat. Rezultat njegovog drskog napada na ambasadore u Vijeću sigurnosti je bio takav da je morao da skine ploču Radovana Karadžića na Palama”, izjavio je Izetbegović.

“Prijeti da će srušiti državu BiH, srušio je crkvu prije par dana. Da se nije ponašao kako se ponašao, da nije vrijeđao Inzka, da nije radio šta je radio, anticivilizacijske stvari, ne bi dobio ni ove zakone“, ocijenio je Bakir Izetbegović.

Rekao je lider SDA da će opstati će država BiH.

“Mi se bavimo ponašanjem Dodika. On je problem, on će morati na kraju krajeva da ode, na ovaj ili onaj način. Ne mogu ja odgovarati šta radi druga ili treća strana. Moje je da amortizujem, da procesi idu naprijed”, rekao je.

Izetbegović: Svi smo u istom čamcu

“Mi se nosimo sa snagama, sa reliktima. BiH su zvali bivšom, narodi okrenuti protiv zemlje u kojoj su rođeni. Nije se lako riješiti agresivne politike, ne mogu ja to riješiti čarobnim štapićem”, rekao je Izetbegović.

Komentarisao je Izetbegović i posljednju izjavu Milorada Dodika, u kojoj je ekao da će se povući sa pozicije člana Predsjedništva BiH, pod uslovom da se ne bira novi član. Govorilo se o tome i ranije – u kontekstu da bi to značilo obezvrjeđivanje uloge Predsjedništva BiH.

“Nisam čuo za tu izjavu. Ova zemlja ima svoj ustav, zakon, izborni zakon. Svi ga se moramo držati. Svi ćemo naučiti da poštujemo ustav i zakone. Ljudi će otići, ja ću otići, Dodik će otići, Ustav i zakoni će ostati, država će ostati. Može da Dodik izgovori šta god hoće. Svi smo u istom čamcu. Ako ga zaustave, svi ćemo stajati. Ako ga počnu gušiti, svi ćemo se gušiti, neće se niko izvući, a prvi će stradati oni koji prave problem”, rekao je Bakir Izetbegović.

Prema njegovom mišljenju, Dodik sam vlada u RS.

“Mi u FBiH imaom kompleksnu situaciju. Imamo slobodne medije, u RS počinju sa ‘dobro veče predsjedniče’. Ovdje je sloboda svega”, naveo je lider SDA.

O diplomama Osmana Mehmedagića i Sebije Izetbegović

U kontekstu rada Tužilaštva BiH, koje je prema njegovom mišljenju radi protiv Bošnjaka i SDA što je isticao i ranije, Izetbegović je poručio da svako ko nema diplomu – treba da ode.

“Ako Osmica nema diplomu, treba da ode, da ga smijene. Danas. To ponavljam dvije godine. Neka dokažu da nema diplomu. Poništili su mu diplomu. Pa je sud to poništio”, rekao je.

“Moja supruga je diplomirala sa 7.5 prosjekom. magistrirala, ima index u kojem su upisane sve ocjene iz Zagreba. To može grafolog utvrditi. Ovdje je imala izvanredan doktorat. Kurjak je bio prisutan, pa je tvrdio da se to nije desilo”, poručio je.

Njegov stavje to da kada se nema šta pravo prigovoriti vlasti, onda se prave baloni oko Osmicine diplome, oko Sebije Izetbegović.

“Imamo dobrog premijera koji se dobro nosi sa pandemijom. Ako ide dobro sa industrijskom proizvodnjom, ubiranjem PDV, ‘treba se izmisliti nešto'”, ocijenio je Bakir Izetbegović.

“Kao političara me vrijeđa da Tužilaštvo postoji za jednu bošnjačku stranu, u toj strani SDA. Ovdje se od muhe prave medvjedi. Prave se afere i problemi ni iz čega”, zaključio je Izetbegović na ovu temu.

Spomenik na Kazanima i ulice po imenima zločinaca

Bakir Izetbegović je izjavio da će sve što ima veze sa zločincima i zločinom iz bilo kojeg rata biti uklonjeno prije ili kasnije. Govorio je i o spomeniku ubijenim Srbima na Kazanima, gdje je istakao da se nada da će uskoro biti obilježeno.

“Nadam se da će biti brzo. Treba biti obilježeno mjesto gdje su nevine žrtve Cacinog terora izgubile živote. Ni krive ni dužne”, izjavio je.

Bakir Izetbegović je na koncu intervjua kazao da nema mjesta za ozbiljnu brigu u BiH.

“Moja je to procjena. Poslije teškog zemljotresa, imate male zemljotrese, za smirivanje tla. Mi smo imali teški zemljotres devedesetih godina. Treba vrijeme da svi vide dokle mogu svi ići, sa pokušajima dominacije, da odustanu od anticivilizacijskih politika. Krize su neizbježne, proći će i bićemo pametniji poslije njih”, zaključio je lider SDA u intervjuu za N1.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

 N1 

Share.

Leave A Reply