Izetbegović i Suljić uputili otvoreno pismo Murizu Memiću

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Duboko respektirajući Vašu bol zbog izgubljenog djeteta, i kao roditelji i kao građani podržavamo Vašu borbu da dođete do istine i da se kazne počinioci pravnom regulativom i sistemom u koji vjerujemo i za koji se i sami borimo, ali nikako na način da nas dovodite u vezu sa događajima i situacijama sa kojim nemamo nikakve veze, navodi se u pismu sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koje potpisuju prof. dr Enra Medmedika- Suljić i prof. dr Sebija Izetbegović

“Podržavamo sve istražne radnje i postupke koji se temelje na činjenicama, ali ovakva spekulativna i insinuirana obraćanja nanose štetu ne samo nama, nego cijelom zdravstvenom, pravosudnom i bezbjednosnom sistemu, tim prije što Vam nije prvi put. I ranije smo tražili demant nakon Vaših istupanja i pisanja u glasilima. Radi objektivnog obavještavanja javnosti navodimo samo neke od činjenica, koje su inače dostupne na portalima i neće omesti istražne radnje u ovom postupku”, stoji u reakciji.

Kako navode, od ukupno tri provedena vještačenja, KCUS je imenovao samo jednom vještake i to u trećem vještačenju po nalogu Kantonalnog Tužilaštva ( dopis 0203-27969) od 06.07.2016. godine.

“Dana 07.07.2016. godine imenovan Tim vještaka, koji su činila tri Šefa klika u to vrijeme : Prof. dr Sandra Vegar Zubovuć, prof. dr Kemal Dizdarević i prof. dr Jasminka Đelilović Vranić. Vještačili su se CT snimci glave i vratne kičme. Tom prilikom je prof. dr Jasminka Đelilović-Vranić dala nalaz i mišljenje: ‘Ja u cjelosti ostajem kod ranije datog nalaza od 29.04.2016. godine i mišljenja sam da je tokom konkretne prilike, Mutap Alisa pretrpila potres mozga koji je bio teškog stepena’. U više navrata vaš advokat i Vi se u istupima na TV i u sredstvima javnog informisanja navodili imena vještaka koji su sudjelovali u vještačenju. Vaš advokat dobro zna ko i kada je vještačio i po čijem nalogu. U Timu vještaka koje je odredilo Tužilaštvo prvi put su imenovani: Prof.dr. Abdulah Kučukalić i prof.dr. Alma Bravo-Mehmedbašić kao vještaci psihijatri i Elvedina Dervović klinički psiholog. Tvrdite da je prof. dr. Sebija Izetbegović promijenila ljekarski tim, što je apsolutna neistina. Prof. dr. Sebija Izetbegović ne može promijenti tim za vještačenje niti ima slična ovlaštenja”, navode.

Poručuju da su prof. dr. Abdulah Kučukalić i prof. dr. Alma Bravo – Mehmedbašić su otišli u redovnu penziju prije dolaska prof. dr. Sebije Izetbegović na poziciju generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo.

“Prof. dr. Abdulah Kučukalić i prof. dr. Alma Bravo – Mehmedbašić su stekli uslove za strosnu penziju dana 21. decembra 2015. godine, dok je prof. dr. Sebija Izetbegović stupila na funkciju Generalne direktorice 7. januara 2016. godine. Za drugo vještačenje po nalog Tužilaštva bili su angažirani vještaci prof. dr. Jasminka Đelilović-Vranić, prof. dr. Azra Alajbegović i prim. dr. Žarko Savić i također ih nije imenovao KCUS. Dostupnost imena vještaka koji su su sudjelovali u vještačenjima je vidljiva svim korisnicima portala i žalosno je da ste dopustili da Vašim bolom manipuliraju pojedinci koji blaćenjem imena časnih ljudi u javnosti, a ne svojim vlastitim kvalifikacijama i postignućima nastoje prigrabiti simpatije glasača. Prof. dr. Enra Mehmedika- Suljić, koja je specijalista neuropsihijatar, ni na koji način nije učestvovala niti u liječenju, niti u vještačenju Alise Mutap. U vašem obraćanju ste išli dotle da naša imena dovodite u kontekst ishoda liječenja Vašeg rahmetli sina u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Ističemo da ni na koji način u istom nismo sudjelovale, obzirom na naše specijalnosti- ginekolog i neuropsihijatar, jer je Vaš sin dovezen na KUM i potom liječen na Klinici za neurohirurgiju. Iznošenje ovih i sličnih neistina već je predmetom nekoliko pokrenutih i dobijenih sudskih sporova za klevetu. Stoga zahtijevamo da iznesete istinite činjenice, jer ćemo u protivnom morati sudskim putem tražiti zadovoljštinu. Ovakve neistinite tvrdnje, iznošenje laži, insinuacija štete ne samo nama kao pojedinicima nego i Kliničkom centru u cjelini, podrivaju povjerenje prema pravosudnom sistemu, ali i našoj državi Bosni i Hercegovini”, navode sa KCUS-a.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je tokom gostovanja na Hayat televiziji govorila o imenovanju tima vještaka koji je vještačio Alisu Mutap, te je istakla kako će se odazvati na poziv Muriz Memića da odgovori na njegova pitanja nakon čega je on i pozvao da to učine u naredni petak.

“Zahvaljujem se prof. dr. Izetbegović što je evo nakon 5 godina od ubistva moga sina, večeras izjavila kako pristaje da sjednemo lice u lice pred kamerama. Ja je ovim putem pozivam u emisiju kod Senada Hadžifejzovića na FACE TV-u, u petak 19.02. u 18:45h”, kazao je Muriz Memić, otac Dženana Memića.

Share.

Leave A Reply