Izetbegović pozvao političare iz Srpske da odustanu od blokada “Dodik više od decenije zauzima prostor, dopušta sebi ono što zakon brani”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na sjednici Predsjedništva SDA doneseno je 18 zaključaka koji se između ostalog odnose i na odlazak Valentina Incka i dolazak novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita, kao i na odluke Narodne skupštine Republike Srpske, Pelješki most i druge aktuelne teme.

Na samom početku sjednice potvrđen je stav SDA da podržava i pozdravlja odluku Valentina Incka da da donese dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.

Govoreći o reakciji iz Republike Srpske na Inckovu odluku da nametne zabranu negiranja genocida lider SDA Bakir Izetbegović ponovio je stav da je time skinut teret sa srpskog naroda.

– Časnim ljudima u srpskom korpusu sasvim sigurno ne smeta Inckova odluka, mislim da je njima olakšao život. Incko je nametanjem zakona najprije pomogao srpskom narodu. Stvar genocida i ratnih zločina je stvar pojedinaca i to treba skinuti s vrata srpskog narodu. Mene čudi da političari u RS ne shvataju tu stvar i da im to nije donijelo olakšanje – rekao je lider SDA Bakir Izetbegović.

U ovoj stranci smatraju neustavnim zakone koje je usvojila Narodna skupština Srpske, a kojima se odluka visokog predstavnika proglašava nevažećom na teritoriji Republike Srpske.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, kao i pravni tim SDA, preduzeće sve neophodne aktivnosti kako bi se ovi zakoni proglasili neustavnim. Pozivamo i OHR da reaguje i svojom odlukom navedeni zakon NSRS stavi van snage. Upozoravamo vlasti Republike Srpske da odbijanjem da provode odluke visokog predstavnika direktno krše Dejtonski mirovni sporazum, sa svim posljedicama koje time nastaju- naveli su u SDA.

Pozvali su političke predstavnike iz Srpske u državnim institucijama BiH da odustanu od blokada.

Govoreći o ponašanju i politici lidera SNSD, Izetbegović je rekao da je bilo sasvim izvjesno da će u jednom momentu međunarodna zajednica reagovati.

– Milorad Dodik već preko deceniju zauzima prostor, dopušta sebi ono što zakon brani, drugima ne dopušta ono što im zakon garantuje. Prije ili kasnije je međunarodna zajednica morala odmjeriti snagu s politikama koje predstavlja Milorad Dodik. Ne mislim da te njegove politike mogu nadjačati Dejtonski sporazum i stabilnost BiH- rekao je Izetbegović.

Podsjećamo da su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske prošle sedmice usvojili Prijedlog zakona kojim se dopunjuje Krivični zakon Srpske, a kojim se za vrijeđanje Republike Srpske može ići i do 15 godina u zatvor. Usvojen je i Prijedlog zakona kojim se odbacuje Inckova odluka o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida.

Share.

Leave A Reply