Jajčanka Stana Savanović na pragu 100. godine

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stana Savanović, jedna je od najstarijih naših sugrađanki, u novembru ove godine proslavila je svoj 99. rođendan. Rođena je dalekog 21. novembra 1921. godine u Vukovom dolu koji se nalazi nedaleko od Bravnica, piše Jajce Online.

Udajom u Vinograd za Ranka Savanovića izrodila je troje djece, dva sina i kćerku. Čitav svoj život uspješno se bavila zemljoradnjom, dok je njen muž radio u lokalnom poduzeću “Šedinac.

Davne 1970. godine napravili su kuću na Ćusinama iznad samog kupališta Brane, gdje i sad živi sa svojim najstarijim sinom Mladinkom i unukom Savkom. Život joj je bilo lagodan sve do trenutka kada je izgubila svog drugog sina Slobodana 1992. godine, tačnije 30. maja pred sami početak rata. Uvijek zna reći: “Najteže je kada sam svoje dijete sahraniš”.

Od troje djece ima 8 unučadi, 12 praunučadi, 4 čukun unučadi. Preživjela je i Drugi svjetski rat, ali često kaže da joj je zadnji rat bio najteži.

Njezin muž Ranko rođen je 1912. godine i preživio je sve tri rata, a svoj život je okončao daleko od rodne grude. Preminuo je u Odžaku 1995. godine, a baka Stana ostaje da živi sama, dok su njena djeca rasuta po mnogim bh. gradovima.

Uvijek je čeznula za rodnim krajem, da bi se 2003. godine vratila na svoje ognjište u Jajce.

U nadi da će ova vremešna i vitalna baka doživjeti svoj jubilarni rođendan, donosimo vam snimak s proslave 99. rođendana čiju su proslavu organizirali njeni najmiliji:

Share.

Leave A Reply