Jutros na Bjelašnici -5 stepeni, poznato kada nas očekuje snijeg

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. Lokalno pada slaba kiša. Po kotlinama u Bosni ima i magle.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica -5; Bugojno i Ivan-sedlo 1; Drvar i Jajce 2; Bihać, Gradačac, Livno, Sarajevo i Tuzla 3; Banja Luka, Bijeljina, Prijedor, Sanski Most i Zenica 4; Doboj 5; Grude, Široki Brijeg i Trebinje 6; Mostar 7; Neum 8 stepeni. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 933Pa, za 11hPa je manji od normalnog i opada.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno. Po kotlinama u Bosni prije podne će biti i magle. Lokalno povremeno može padati slaba kiša, a na planinama slab snijeg. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 9 do 12°C.

U Sarajevu oblačno. Povremeno može padati slaba kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 6°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA biće nešto ugodnije pod uticajem stabilnijeg vremena i povremenih, kraćih sunčanih intervala u dijelu Bosne. Preporučljivo je posvetiti pažnju zaštiti od niskih temperatura tokom jutarnjih sati. Također, moguća je pojava magle u unutrašnjosti i porast zagađenja zraka u gradskim sredinama. Mada će u Hercegovini biti toplije, povećana naoblaka i povremene padavine, kod osjetljivih osoba mogu uzrokovati poteškoće poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije.
Objavljena je prognoza i za oba dana vikenda:
U petak, 11.12.2020., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša se očekuje na području Hercegovine i jugoistoku Bosne u poslijepodnevnim i večernjim satima. Na planinama će padati i slab snijeg. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu zemlje do 12°C.
U subotu, 12.12.2020., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima slaba kiša je moguća na istoku, sjeveroistoku i sjeveru Bosne. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2°C, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 7°C, na jugu zemlje od 9 do 12°C.U nedjelju, 13.12.2020., oblačno u Bosni i sjeveru Hercegovine. U većem dijelu Hercegovine prije podne razvedravanje. Slaba kiša je moguća na istoku, sjeveroistoku, sjeveru i centralnim područjima Bosne. Na planinama slab snijeg. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4°C, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 7°C, na jugu zemlje od 9 do 12°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Share.

Leave A Reply