Kako je SDA prodavala svoje sinove

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Danas u vrijeme kolektivne amnezije rijetki su oni koji pamte, koji se sjećaju. Kultura sjećanja je važna za jedan narod ali i za pojedince. Bošnjaci su takav narod. Slabo njeguju kulturu sjećanja. Dobro brzo zaborave, loše dugo pamte. A časna vjera nam nalaže put sredine. Problem je što smo se i od vjere udaljili, od svojih duhovnih korijena. Brzo smo zaboravili i genocid i ratne zločine vršene nad nama. Veliku cijenu plaćamo za to. Ali da se vratimo na današnju temu. SDA.

Početkom devèdesetih prošlog stoljeća nazirao se kraj bivše nam zajedničke države Jugoslavije. Bošnjaci su do tad spavali, sanjali bratstvo i jedinstvo, spavanje na klupama. Naše komšije su imale kulturu sjećanja, nažalost zločìnačku, ali su je imali. I upravo njihovo iskopavanje i nosanje kostiju, prizivanje aveti drugog svjetskog rata kao da su nas probudili iz tog lažnog sna. U tim momentima počele su se buditi i demokratske snage. Tadašnja komunistička partija nije imala odgovor na novonastalu situaciju. Mnogi od komunista su bili pripadnici KOS‐a i UDBA-e. U tim presudnim momentima iznikla je i SDA. Više kao pokret nego kao politička stranka. I uspjela je SDA organizirati ne samo Bošnjake već i ostale iskrene patriote. I opstala je BiH. Doduše s nakaradnim dejtonskim ustrojem, ali je opstala.

Nakon odbrambeno-oslobodilačkog rata, kreće uspostavljanje vlasti, obnova ratom porušene zemlje, povratak izbjeglih i prognanih na svoja ognjišta. I tu je SDA dala nemjerljiv doprinos. Imala je tad SDA principe, bar što se tiče većeg broja svojih članova. Ali onda slijedi haos. Ostvarivanjem mogućnosti da se profesionaliziraju mandati u parlamentima, skupštinama i vijećima dolazi do povećanog broja novih kadrova koji do tada nisu imali niķakvu vezu s SDA. Ni ideološku ni moralnu. Uglavnom su to bili članovi bivše KPJ.

Tada počinje borba. Borba za pozicije,vlast i novac.

Početak pada SDA kao narodne stranke i pokreta dogodio se kada je rukovodstvo na čelu s tadašnjim liderom Sulejmanom Tihićem na čelu donijelo odluku da SDA koalira s SDP-om. Tada počinje do tad neviđeni kurvaluk. Sve se daje samo za vlast. A vlast znači novac, privilegìje, moć. To je droga s koje se teško skida.

Očit primjer moralnog sunovrata SDA se desio je u Unsko – sanskom kantonu. Hamdija Lipovača sa svojim SDP-om je odlučio podržati manjinsku vladu SDA. Nije tražio nikakve pozicije, ali jeste novac. I izvlačio je budžetska sredstva u ogromnim količinama. A tadašnji premijer USK-a, Šemsudin Dedić na sve je pristajao. Samo da ostane na premijerskoj poziciji i da se pozicionira na nekoj od lista na predstojećim izborima. I uspio je. Na štetu građana Unsko -sanskog kantona koji su uveliko podržavali i glasali za SDA.

Vratimo se na mandatni period 2014-2018 godine.  Šemsudin Dedić je uspio da izbaci do tada neprikosnovenog krajiškog lidera Senada Šepića. Tada su početkom tog mandatnog perioda u vlasti u Krajini bile dominantne dvije političke stranke. SDA i njen polufabrikat ASDA. Zbog kriminalne politiķe ASDA većina poštenih članova SDA je bila protiv ove koalicije.  Samo matematike za novu vlast nije bilo. Jer SDA,odnosno njeni poslanici u Skupštini USK -a su bili podjeljeni. Tada je uskočio SDP i pomogao rušenje SDA-ovog premijera Izudina Saračevića i imenovanje Huseina Rošića, također kadra SDA. I opet greška. Jer dopustila je SDA trojici švojih zastupnika da manipuliraju strankom. Ta trojica su Samir Veladžić , Nisvet Jusić i Mehmed Mahmić. Samir Veladžić je sada ambasador u IR Iran, Nisvet Jusić je nezavisni kandidat, a Mehmed Mahmić je ostao redovni SDA-ov sakupljač reketa.

Zbog ucjena Samira Veladžića i Nisveta Jusića krenuo je progon Kasima Mulalića i Agana Bunića. Čak su sve pristalice ove dvojice na lokalnim izborima podržavale nezavisnog kandidata Zikriju Durakovića, čiji je najveći uspjeh u načelničkom mandatu bila kupovina fotokopir aparata. Dokazi postoje, ali se ne broje. I upravo zbog svoje principijelnosti i privrženost ideji SDA nisu Bunić i Mulalić mogli naći mir niti u jednon političkoj opciji. A podršku birača imaju.  To su dokazali. I umjesto da se iz SDA Bužima izbace svi oni koji su glasali za nezavisnog kandidata Zikriju Durakovića, koji je tada bio pod kontròlom ASDA, sadašnjeg nesa, Bunić i Mulalić su odstranjeni iz SDA. Nisu oni jedini takav primjer. Primjera je bezbroj. I opet griješi SDA. Umjesto da vraća stare članove, a s njima i mandate u Skupštini USK-aoni poput stranke kćerke NES-a,bivše ASDA, opet “ganjaju” SDP. SDP kojije postao elitistička stranka i koji nekontrolisano uništava sve što stigne.

Naravno pokajat će se SDA, ali kasno se jebenom kajati. A SDP izgleda dobro jebe, pa teško dustati.

 

Share.

3 komentara

  1. Śmiać się często i serdecznie, zdobyć szacunek ludzi inteligentnych i błyskotliwych a także sympatię dzieci i młodzieży – to znaczy odnieść prawdziwy realny sukces :-). R.W. Emerson. Do You Seen ? USA* Wortal > http://www.USA.XMC.PL

  2. Prawdziwy z Ciebie talent i mistrz pióra z ogromną łatwością przekładasz myśli na słowa… trzymaj tak dalej, dbaj i pięlęgnuj swego bloga… Czym się inspirujesz na codzień ? skad czerpiesz pomysły na wpisy ?

Leave A Reply