KAKO SU OD BOSANSKIH VLAHA POSTALI BOSANSKI SRBI-OBRAZLOŽENJE HISTORIČARA AHMEDA ALIČIĆA !

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vlah-pripadnik stočarske socijalne strukture bosanskog društva i osmanlijske epohe označava se kao raja-Vlasi.Izvorno etičko porijeklo Vlaha je romansko vlaško i arbanasko.Bili su ravnopravad dio proizvodne klase u doba Bosanske kraljevine.

U nekim srednjovjekovnim državama kao što je Srbija bili su potpuno diskriminirani u svojim pravima i svom statusu.Bili su građani drugog reda.

U Ugarskoj su imali isti status kao i u Bosni.Današnji tzv bosanski katolici i bosanski pravoslavci su 100% ovog vlaškog porijekla.
Neki su mobilizirani u devširmi ali se mali broj njih vratio u Bosnu.Jedan mali dio muslimana bosanskih je također ovog porijekla.

Kako pravoslavlja nije bilo u Bosni do dolaska Osmanlija današnji pravoslavci isključivo su vlaškog porijekla.

Očito je da pravoslavlje nije historijska religija srednjovjekovne bosanske države a kako su Srbi u Bosni postali tek nakon AU okupacije Bosne jasno je da današnji Srbi nisu historijski narod ove zemlje.

Kao narod nemaju nijednu drugu socijalnu ili društvenu odrednicu.Njih su sa sobom vodile osmanlije i naseljavali tamo gdje nije bilo stanovništva.Osmnalije su im pomogle u podizanju crkava i u očuvanju vjere.

Oni su se uklapali u bosansko stanovništvo ali taj proces je bio veoma spor naročito na području Hercegovine.

Izvor : historičar Ahmed Aličić

Share.

Leave A Reply