“KALIGULA NAŠIH DANA”: Bivša predsjednica Suda BiH otvoreno poručila šta misli o Miloradu Dodiku

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Dobro smo prošli, mogao je umjesto harmonikaša dovesti konja pa ga proglasiti svojim savjetnikom. Jednog takvog već ima. Svaka sličnost sa ovom pričom je ‘slučajna'”, poručila je Kreso.

Bivša predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso se na svom Facebook profilu na zanimljiv način osvrnula na posljednji ispad člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kada je doveo harmonikaša u službenu prostoriju člana Predsjedništva BiH i sa njim, uz “pomoć” nekoliko odanih kolega iz SNSD-a, zapjevao pjesme “Srpskinja je mene majka rodila” i “Miljacka”.

Naime, Kreso je podijelila tekst sa Wikipedije sa osnovnim informacijama o Incitatu, omiljenom konju rimskog cara Kaligule kojeg je imenovao za senatora, a njegovo ime je u modernom dobu dobilo značenje ličnosti koja je imenovana na važnu dužnost iako za istu nije sposobna ili nije dostojna.

Status Meddžide kreso prenosimo u cjelosti:

KALIGULA NAŠIH DANA

Dobro smo prošli, mogao je umjesto harmonikaša dovesti konja pa ga proglasiti svojim savjetnikom. Jednog takvog već ima. Svaka sličnost sa ovom pričom je “slučajna”.

KONJ KOJI JE POSTAO SENATOR

Incitat (latinski: Incitatus) je bio najomiljeniji konj rimskog cara Kaligule, poznat po tome što ga je Kaligula dao imenovati za senatora.

Kaligula je prije toga Incitata učinio rimskim državljaninom, držao ga u štali od mramora i hranio najskupocjenijom hranom. Poslije je pozivao senatore i druge velikodostojnike da mu odaju svakojake počasti, a prema Svetoniju, ga je čak namjeravao proglasiti konzulom.

Antički autori su ovakvo Kaligulin postupanje sa Incitatom tumačili njegovim ludilom, dok su moderni historičari skloniji mišljenju kako je Kaligula nastojao poniziti senatore i druge velikodostojnike kako bi što lakše tadašnji rimski principat transformirao u orijentalnu despociju.

Incitat je pojam kojim se danas često opisuju ličnosti imenovane ili izabrane na neku važnu dužnost iako je svima jasno da je nisu sposobne ili dostojne vršiti.

Share.

Leave A Reply