KARADŽIĆEVA ‘AUTOSTRADA PAKLA’ I ‘PUT U NESTANAK’ I DANAS ODJEKUJ:

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Danas se u manjem bh. entitetu proslavlja Dan Republike Srpske, iako je taj datum proglašen neustavnim i asocira na strašna stradanja naroda u Bosni i Hercegovini.

Prilika je to da se podsjetimo nekih izjava tadašnjeg lidera SDS-a, presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, koji je najavio rat na prostoru nekadašnje Republike Bosne i Hercegovine.

Slobodna  Bosna  donosi neke od Karadžićevih izjava koje zorno ukazuju na ono što će se dogoditi nekoliko mjeseci kasnije, ali i one koje je lider bosanskohercegovačkih Srba izrekao u ratu.

  • put kojim vodite Bosnu i Hercegovinu je ista ona autostrada pakla i stradanja kojem su pošle Slovenija i Hrvatska. Nemojte misliti da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovdje…”

(Iz Karadžićevog govora pred parlamentom Republike Bosne i Hercegovine 17. oktobra 1991. godine)

 

  • Kada se govorilo o koncentracionim logorima, ja sam se nalazio u Londonu. Rekao sam: Ne znam kakvi su uslovi u tim logorima. Mi držimo zatvorenike. Mi ih ne ubijamo. Rat je! I tako je Penny Marshal, novinar ITN, došla u Omarsku i izabrala nekoliko veoma mršavih momaka koji nikada neće bolje izgledati… Kada sam imao 30 godina, i ja sam izgledao kao oni.

(Independent, august 1993.)

  • Izvršiti potpuno fizičko odvajanje Srebrenice od Žepe, time sprečiti komunikaciju između ovih enklava. Svakodnevnim planskim i osmišljenim borbenim aktivnostima stvoriti uslove totalne nesigurnosti, nepodnošljivosti i besperspektivnosti daljnjeg opstanka i života mještana u Srebrenici.

(Direktiva broj 7., 8.mart 1995.)

Podsjetimo, svi glavni osnivači, političke i vojne vođe Republike Srpske u vrijeme njenoga nastanka – Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Ratko Mladić i drugi, osuđeni su u Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije za genocid, zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, ubistva, ubistvo kao kršenje zakona ratovanja, deportaciju, nehumana djela i prisilno premještanje, širenje terora, protupravne napade na civile, kršenja pravila rata i uzimanje talaca.

Također, gotovo svi ratni vojni zapovjednici Vojske Republike Srpske presuđeni su za ratne zločine, a neki, poput Radislava Krstića, i za genocid, od strane istog tog tribunala.

 

 

 

Share.

Leave A Reply