Kinezi se riješili korone, ali sada ih muče drugi problemi: ‘Ovako nešto ne pamtimo 51 godinu!‘

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U četvrtak ujutro se živa spustila na minus 19,6 Celzijevih stupnjeva, što je oborilo prethodni rekord iz 1969.

Temperature u glavnom gradu Kine danas su pale na najniže razine tijekom više od pet desetljeća, i to nakon što su Peking pogodili olujni vjetrovi.

U četvrtak ujutro se živa spustila na minus 19,6 Celzijevih stupnjeva, što je oborilo prethodni rekord tako hladnog vremena iz 1969. godine.

 

image

Noel Celis/AFP

image

Wang Zhao/AFP

image

Wang Zhao/AFP

Najniža temperatura je u Pekingu prije toga bila zabilježena 1966. godine, kada je izmjereno minus 27,4 stupnjeva, javlja AFP.

Mnogi su se na društvenim mrežama žalili na vrijeme u gradu, a svi su se pitali koliko je hladna ova zima. Na društvenoj mreži Weibo tema o nižoj temperaturi u pekingu od 1966. prikupila je 240 milijuna pregleda.

‘Čuo sam vjetar kako više da me želi ubiti’, napisao je jedan korisnik te društvene mreže.

Unatoč takvoj hladnoći, nije bilo snijega, a leda je bilo tek malo jer je zrak nad gradom bio iznimno suh.

Posljednji put kad su temperature u Pekingu bile ovako niske, spremala se Kulturna revolucija: desetogodišnji period društvenog i političkog kaosa koji je ugasio i političke suparnike.

image

Wang Zhao/AFP

Peking se redovito bori sa suhim i teškim zimama zbog oštrih struja sa sjeverozapada. No zagovornici klimatskih promjena upozoravaju da će se zagrijavanjem zemlje broj ekstremnih vremenskih događaja povećavati i postajati smrtonosniji.

image

Noel Celis/AFP

image

Noel Celis/AFP

Ranije tijekom 2020. godine su velike dijelove Kine pogodile snažne poplave.

Share.

Leave A Reply