Ko je bio Irinej: Negirao genocid u Srebrenici, promovisao ideju Velike Srbije i radio na razbijanju BiH

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je danas preminuo od koronavirusa u bolnici u Beogradu, bio je oličenje zla koje je davalu najjaču podršku idejama velikosrpskog nacionalizma, razbijanja Bosne i Hercegovine, ali i Crne Gore, te stvaranje velike Srbije, otvoreno je veličao zločinca Ratka Mladića, osuđenog na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici.

Mandat ispunjen mržnjom prema islamu, Bošnjacima i BiH

Prije deset godina na čelo Srpske pravoslavne crkve (SPC) došao je patrijarh Irinej. On je naslijedio patrijarha Pavla koji je predvodio Srpsku pravoslavnu crkvu u genocidnim pohodima u Bosni i Hercegovini. Irinej je nastavio tamo gdje je stao patrijarh Pavle. Od prvog dana početka svog mandata pa do danas, on je otvoredno širio mržnju prema islamu, Bošnjacima i Bosni i Hercegovini. U nastavku prenosimo dijelove brojnih reakcija koje je uputila Islamska zajednica u BiH tokom proteklih desetak godina na djelovanje patrijarha Irineja.

Prije nekoliko dana reis Kavazović je uputio žestok odgovor na najnoviji atak Irineja na Bosnu i Hercegovinu: Reis Kavazović poručio patrijarhu Irineju: Svojim porukama unosite zebnju u srca drugih naroda u BiH.

– Nisam radostan što se praznik pravoslavnih vjernika zloupotrebljava u političke svrhe, zbog čega sam prinuđen reagovati kako bih još jednom poslao poruku mira i zajedništva kako u Bosni i Hercegovini, tako i cijeloj regiji. Ali prije toga želim još jednom ponoviti čestitku koju sam uputio Njegovom preosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i pravoslavnim vjernicima povodom Božića u kojoj sam izrazio nadu da će ova godina donijeti mir i blagostanje i da će zajedničkim zalaganjem biti sačuvan duh tolerancije.

Jako mi je žao što sam doveden u poziciju da u ovim blagdanskim danima moram reagovati na istupe patrijarha Irineja koji svojim porukama dovodi javnost u zabludu, i unosi zebnju u srca drugih naroda na ovom prostoru. Uvijek sam vjerovao da su praznici prilika da izrazimo ljubav i poštovanje jednih drugima, a ne da potpirujemo razdor među narodima, pa i unutar pripadnika iste vjere, poručio je reis.

Tri dana nakon dolaska Irineja na čelo SPC-a, 27. januara 2010., Isalamska zajednica je morala reagirati.
“Novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve potpuno neočekivano dao je vrlo neprimjerenu, potpuno neutemeljenu i uvredljivu kvalifikaciju islama… (Irinej je ovako opisao islam i muslimane, op.pri.) Oni kada su u manjem broju umeju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele ili da se priđe njima. To je filozofija islama. Zato je jako teško tim ljudima koji žive nesigurnim životom – veli srpski patrijarh.

Zaista, začuđuje i zabrinjava dovođenje u kontekst političkih i nacionalnih pitanja kosovskih Albanaca sa filozofijom i psihologijom islama u interpretaciji patrijarha Irineja. Optuživati islam za političke i nacionalne aspiracije Albanaca na Kosovu je, svima je to jasno, apsurdno i neosnovano. Može li se iz ove izjave naslućivati kakav pogled tek izabrani poglavar Srpske pravoslavne crkve ima prema islamu i muslimanima, o kakvim se predrasudama i stereotipima radi? U svakom slučaju, za početak mandata novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve nimalo ohrabrujuće izjave za pripadnike islama. Zato se s pravom može postaviti pitanje slijedi li vrijeme podizanja novih tenzija i netrpeljivosti prema islamu i muslimanima na prostorima gdje dominira Srpska pravoslavna crkva”, navodi se u reakciji koja je objavljena na portalu IZ-a.

Na ove uvrede reagirao je i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji

U povodu skandaloznih uvrijedljivih izjava na račun islama i muslimana izrečenih od strane novoizabranig Patrijarha srpskog Irineja u Nišu 27.01.2010. godine, a koja glasi:

„… mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umeju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele, ili da se priđe njima. To je filozofija islama. Zato je jako teško tim ljudima koji žive nesigurnim životom”,

– Najoštrije osuđujemo i u potpunosti odbacujemo uvrijedljive i neistinite optužbe na račun islama i muslimana od strane poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja. Neshvatljivo je da novoizabrani Patrijarh svoju misiju započinje beskrupuloznim neprijateljskim izjavama prema vjeri islamu, kojoj pripada više od miljardu ljudi u svijetu”, navodi se u rekaciji Međihata IZ u Srbiji.

IZ u BiH: Patrijarh Irinej širi animozitet prema islamu, podriva BiH i promovira nezavisnost RS-a (2014.) 

Na portalu IZ u BiH, www.rijaset.ba objavljen je osvrt na opasnu misiju patrijarha Irineja. 

Podugačak je spisak izjava i postupaka koji ilustriraju grubo miješanje u unutarnje stvari države Bosne i Hercegovine, podrivanje njene cjelovitosti i suvereniteta, te dosljedno nastojanje da se razvija svijest kod srpskog naroda o, navodnoj, državnosti Republike Srpske, ali istodobno i navikavanje svih ostalih naroda i političkih faktora na tu mogućnost. U svojim izjavama patrijarh uz ime Republika Srpska nekada koristi pridjev “najmlađa”, „najnovija“, a nekada “druga” srpska država. „Pravoslavlje“, novine Srpske patrijaršije, izvještava da je 9. januara 2012. g. održana proslava krsne slave RS u Banjoj Luci, a patrijarh Irinej je tokom besjede uputio blagoslov riječima: „Neka je blagoslovena srpska država Republika Srpska i narod njen koji zna šta je država jer nije od juče. Koji zna šta je red, šta je zakon, poredak.“ Na kraju autor teksta ističe kako „mnogi se ne bi složili da je Republika Srpska država već entitet u okviru BiH što formalno-pravno i jeste. Uslovi u kojima je stvorena, i žrtve koje su pale da bi opstala, ipak daju za pravo da se Republika Srpska naziva i najmlađom srpskom državom.“2

Nakon čitanja Božićne poslanice, 03. 01. 2014., Irinej je obznanio da će služiti liturgiju u Banjoj Luci povodom 9. januara – Dana Republike Srpske, kazavši novinarima da njegovo prisustvo u Banjoj Luci znači „utvrđivanje vjere i nacije i potvrdu državnosti Republike Srpske“.3 Također, 28. 06. 2014. u Višegradu, nakon dodjele ordena Miloradu Dodiku, patrijarh je rekao „da je orden predsjedniku Republike Srpske – najnovije srpske države dodijeljen za djelatnu ljubav prema svetoj majci crkvi.“4 Okupljenim pravoslavnim vjernicima u Gacku, 13. 05. 2012. je kazao: “Hercegovina je Pijemont srpstva”,5 dok je tom prilikom umirovljeni episkop Atanasije istakao da je Hercegovina zemlja svetosavska. U nastavku pohoda po Hercegovini, isti dan je Irinej posjetio Mostar i obznanio: „Ovo je srpska zemlja, zemlja Svetog Save, zemlja naših mnogih poznatih ličnosti. Treba da je sačuvamo i da se za nju borimo. Pozivam sve naše sunarodnike da se vrate zemlji otaca svojih, grobovima svojih predaka. Ovu svetu, hercegovačku zemlju da naselimo, obnovimo i nastavimo život našeg naroda na ovim prostorima“.6 Patrijarh je nakon posjete Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji, 10. 09. 2012. godine, kazao „da je hrišćanstvo u ovom gradu veoma ugroženo i da nekadašnji srpski narod, koji je činio glavninu Sarajeva, više ne živi ovde“.7

Ipak, vruhunac zadiranja u integritet Bosne i Hercegovine, govoreći u kontekstu odvajanja Krima od Ukrajine i pripajanja Rusiji, patrijarh Irinej je učinio podsticanjem otcjepljenja i pripajanja RS državi Srbiji, direktno ohrabrujući Srbe za taj čin. Probni balon secesije i mogućeg testiranja reakcija šire javnosti na takvu opciju, patrijarh je pustio tokom intervjua beogradskom magazinu „Nedeljnik“. Odgovarajući na pitanje o sve češćim poruka iz RS i Milorada Dodika za održavanjem referenduma za otcjepljenje od BiH, patrijarh je kazao: „To ne bi bilo nikakvo čudo. Taj proces je već krenuo. Ako može Kosovo da se odvoji od Srbije, zašto se RS ne bi odvojila od Federacije BiH i pripojila Srbiji? Za tako nešto ima mnogo više razloga, jer s oduzimanjem Kosova sada prave dvije albanske države, a Srbija sa RS bi bila jedna srpska država kao što je to bila vjekovima“.8

Bez sumnje, ovo je najoštrija i najopasnija izjava iz SPC kojom se direktno podriva teritorijalni integritet države BiH i predstavlja ozbiljnu prijetnju po međunarodnu sigurnost i mir. Nakon ove posljednje izjave neki analitičari, označivši da se radi o neskrivenoj težnji za velikom Srbijom, posebno upozoravaju na lahkoća i izravnost kojom patrijarh Irinej u posljednje vrijeme promovira i podstiče ovu ideju. Da li je razlog tome aktuelna politička geografija i raspored političke moći u Srbiji gdje Nikolić, Vučić i patrijarh Irinej, čineći to novo „sveto trojstvo“ Srbije, imaju podijeljene uloge s jedinstvenim ciljem?

Više nego očito je da patrijarh koristi neistinite povijesne činjenice i vrši falsificiranje povijesti i sadašnjosti. Teško je sarađivati i graditi povjerenje s onima koji svoje stavove i interese temelje na falsifikatima.

Sarajevo, 25. oktobar 2017. (MINA) – „Posljednji javni istup patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja primljen je sa zabrinutošću i ogorčenjem među muslimanima u BiH i regionu“, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.

Kako se dalje navodi u saopćenju, nacionalistička retorika, viktimizacija vlastitog naroda bez spremnosti da se preuzme odgovornost za zločine devedesetih, a posebno zločin genocida na kojem je nastao današnji bosanskohercegovački entitet RS dok se drugi pozivaju da postupaju drugačije ne doprinose procesu suočavanja sa prošlošću niti izgradnji povjerenja. Naprotiv, izjavama da je „Srbija gdje god žive Srbi“ počeo je rat devedesetih na ovim prostorima.

Irinej nazvao Bošnjake “Turcima”

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej danas je ponovo širio govor mržnje prema Bošnjacima. On je nakon sastanka sa Miloradom Dodikom Bošnjake nazvao “Turcima”.
Irinej je rekao da se samo jedinstveni Srbi mogu oduprijeti neprilikama ovoga vremena i da sačuvaju svoj narod.

– Da naš narod, pogotovo mlađi svijet, uvjerimo da ostanu na svojim ognjištima svojih predaka i ono što je nekada Šantić izgovorio, istina Turcima koji su iseljavali iz Hercegovine, da ostanu tu gdje jesu jer ih sunce tuđeg neba neće grijati kao što ovo grije. To je naša poruka danas našem narodu koji misli da je negdje van Srbije mnogo bolje – poručio je Irinej.

Poznato je da je Šantić u časopisu “Zora” čiji je bio suosnivač objavio pjesmu posvećenu Bošnjacima, koji su masovno napuštali Bosnu i Hercegovinu dolaskom Austro-Ugarske i odlazili u Tursku. Nažalost, patrijarh Irinej koristi svaku priliku da uvrijedi Bošnjake i da negira Bosnu i Hercegovinu.

Saff.ba
Share.

Leave A Reply