KO JE BOŠNJAK IZ STOCA KOJI JE PORAZIO NAPOLEONA 1799.GODINE !

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Džezar Ahmet paša bio je bošnjački pustolov rođen u Stocu dvadesetih ili tridesetih godina 18.stoljeća

Postao je najveća politička ličnost u Siriji u posljednjoj četvrtini 18.vijeka.Njegova najveća pobjeda odvila se 1799.godine kada je iz rodne Bosne kao i mnogi drugi mladići krenuo u potragu za bogatsvom u Egipat.

U Egiptu je dobio posao kao puškar u domaćinstvu Bulutkapan Ali Bega 1760 ih.U toj ulozio bio je nemilosrdan s beduinima iz Libijske pustinje koji su bili protiv poreznih nameta koje im je nametnuo njihov gazda Ali beg.

Upravo su beduini bili ti koji su mu dali nadimak Cezzar odnosno mesar ili koljač deva zbog egzekucije desetaka beduinskih plemena koji su se pobunili.

U političkom vakumu koji najstaje nakon smrti Zahir el Omera 1775.godine poglavice Ziyadina klana koji je tada dominirao prostorima što je danas sjeverni Izrael za gotovo pola vijeka,Cezzar se uspio nametnuti sultanu Adbulhamidu I.

Godine 1771.biva nagrađen sa titulom guvernera libanonske pokrajine Sidona i na tom položaju ostaje do svoje smrti.

Francuska invazija Egipta 1798.godine na čijem je celu stajao Napoleon Bonaparte izazvala je niz nemira u Damasku te natjerala Osmanlije da smijene Abdulaha pasu s mjesta namjesnika Damaska i vrata Džazara ali na mjesto administratora.

Čim.je došao u Damask naredio je da se odrube glave pobunjenicima i ppstave na kapije tvrđave.

U međuvremenu Napoleon zauzima Gazu Palestinu i kreće prema Jafi koju su branile Dzazarove snage koji je naredio da njegove snage krenu prema Francuzima.

Uz pomoć britanske mornarice njegova vojska je žestoko udarila na Napoleonove trupe koje su nakon 62 dana borbi bile primorane na povlačenje.

Ova pobjeda mad Napoleon smatra se najvećim uspjehom Džazara.U augustu 1803.godine Dzazar se teško razbolio od groznice pa je nadzor Damaska dao sejhu Taha Kurdiju i kurdskim jedinicama sa kojim je sklopio savezništvo.
Umro je u Aki 7.maja 1804.godine.

Share.

Leave A Reply