Komšić: Dodik i Čović su problem za BiH samo kada probosanske snage nisu jedinstve

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tri su vrste problema u političkom životu BiH – ponašanje koje personificiraju i kreiraju Milorad Dodik i Dragan Čović – s podrškom izvana, te nejedinstvo političkih snaga sa sjedištem u Sarajevu.

Poručio je to sinoć član Predsjedništva BiH Željko Komšić, gostujući u emisiji “Vijesti u 7” Hayat televizije.

– Kada su Dodik i Čović zajedno, a zajedno su na mnogo stvari, onda je to veliki problem za BiH – ocjenjuje Komšić.
Ali ni pred trećom vrstom problema koju je naveo, kako kaže, ne treba zatvarati oči.

– Vi u RS-u imate apsolutno jedinstvo oko nekih strateških ciljeva. Nećete naći nekoga iz opozicije ko će Dodika napasti ili ko će reći da je ovo što je Lavrov uradio drugačije od onoga što misli Dodik. Nećete naći u područjima gdje dominira HNS, HDZ i Dragan Čović nikoga ko će vam isto to reći. Ali u Sarajevu ćete naći. S jedne strane, to je dobro jer ovdje dakle postoji jedna vrsta slobode, da ljudi mogu iznositi svoje stavove. Ali postoji i jedna vrsta neodgovornosti prema budućnosti. Mi smo ovdje u Sarajevu vrlo često spremni zaklati vola zbog kile mesa, ne vodeći računa šta to znači. Ili smo vrlo spremni gledati u drveće, a ne vidjeti šumu. Zbog nekih kratkoročnih interesa, zbog nekih političkih obračuna koji su vrlo često čak i lične naravi i nekad nemaju veze ni sa kakvom politikom, ovdje se donose odluke koje jednostavno ne vide šta se dešava iza onoga što oni definišu kao svoj cilj – kaže Komšić.

Naglašava kako se ipak potrebno skoncentrisati oko problema koji su u ovom trenutku ključni.

– Ni za jednu stranku koja je probosanska ja neću tvrditi da je protiv BiH. Većinom je zamišljamo na isti način. Ali zbog naših međusobnih odnosa neki od nas spremni su otići u sasvim drugom pravcu i napraviti neke katastrofalne greške i medvjeđu uslugu BiH – mišljenja je Komšić.

Naglašava kako se sjeća tih situacija “kada su nam pojedini lideri stranaka u Sarajevu govorili – ma pustite NATO, nije to važno, vidite da ne možete dobiti Dodikovu saglasnost, dignite ruke od tog NATO-a”.

– Ili sad kako idu izmjene Izbornog zakona, vi imate ljude koji svjesno ili nesvjesno tako galantno puštaju i kažu – pa dobro, ima HDZ pravo. Ali ono što HDZ, HNS i ta politika traži u BiH jeste u suštini ono što im ni Tuđman, ni Boban nisu mogli donijeti oružjem. Ali imate ljude u Sarajevu koji su spremni reći – to je sasvim OK. I sve su glasniji. Donedavno je to bilo potiho, ali sad postaje sve glasnije. E, to je ono što je također problem u BiH i što slabi poziciju i isisava snagu BiH da se nosi s nekim krupnijim stvarima – konstatuje Komšić.

Govorio je i predstojećim lokalnim izborima u Mostaru, gdje, naglašava, uopšte nije svejedno ko će odnijeti pobjedu.

– Nije svejedno da pobijedi ona politika koja kaže – Mostar je stolni grad jednog naroda. To prvo nije dobro za te ljude dole, za Mostarce. Ta politika ne treba da pobijedi. Treba da pobijedi politika koja Mostar doživljava kao jedan grad, koja će tim ljudima dole početi da uklanja barijere – govori Komšić.

Frapantnim je ocijenio podatak koliko Mostaraca, pogotovo mladih, ne prelazi tu nevidljivu, a u stvari vrlo vidljivu granicu između dva dijela grada.

– Ja ne bih mogao tako da živim. Ne mogu da živim u gradu gdje ima dio u koji ne smijem ući ili neću da uđem. To su stvari koje se trebaju promijeniti u Mostaru. Ja mislim da će ovi izbori, ako ništa drugo, biti malo pošteniji nego oni prethodni. Naravno, ja želim što bolji rezultat DF-u i priči u kojoj on učestvuje, jer mislim da je ta priča ipak zdravija za Mostar od nekih drugih političkih opcija koje se nude Mostarcima. Ali Mostar treba da pripadne Mostarcima i oni treba da odluče šta će s njim biti – zaključio je Komšić.

 

Share.

Leave A Reply