Komšić osudio skanalozni stav ruske ambasade: Jedinstvena BiH postojala i prije entiteta, postojati će i poslije njih

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocjenio je pokušaj negiranja jedinstva države Bosne i Hercegovine kao državne cjeline od strane Ruske Federacije, kao najdublji izraz nepoštivanja države Bosne i Hercegovine od strane predstavnika Ruske Federacije.

– Selektivno pozivanje na Ustav BiH pri čemu se nastoji uvećati uloga entiteta na uštrb države Bosne i Hercegovine kao cjeline, te poručiti da su entiteti iznad države, nije samo loša poruka od strane Ruske Federacije, nego se očito svjesno previđaju činjenice. Bosna i Hercegovina ima svoj državni kontinuitet, postojala je i prije entiteta, a postojati će i poslije njih, rekao je on.

Podsjećam na prvi član Ustava Bosne i Hercegovine.

“Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama.

Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama”, podsjetio je Komšić.

Podsjetimo, Ruska ambasada u BiH danas je saopštila da se nije pridružila današnjoj zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira (PIC) jer je smatra neuravnoteženom, a zatim detaljnije objasnila svoje stajalište na koje je i reagovao Željko Komšić.

Share.

Leave A Reply