Komšić razgovarao s Escobarom: Nema pritiska, nismo pričali o Izbornom zakonu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ništa što se tiče promjena granica koje su definisane u Dejtonu neće biti prihvatljivo Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), istaknuo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrielom Escobarom.

Bolji život

“SAD smatratraju da je proširenje EU na Zapadni Balkan imperativ, ne samo za nas nego i za EU”, dodao je Komšić.

Naveo je i da SAD stoje iza toga da Zapadni Balkan mora čim prije uči u jače intergracione procese sa EU.

“S obzirom da je ocjena da ovdje postoji veliki kapacitet za ekonomski rast, što može obezbijediti ljudima u cijeloj regiji značajno bolji život, dotakli smo se i pitanja kriminala i korupcije koja hara cijelom regijom ali i BiH. Za takav pristup imat ćemo uvijek podršku od SAD-a”, naglasio je on.

Niti jedne riječi o Izbornom zakonu nije bilo, rekao je.

Da li je vršio pritisak na probosansku stranu te da li je tražio bilo kakve ustupke – upitali su ga novinari.

“Ne, nije. Nije ni natuknuo nije da tako nešto postoji”, rekao je Komšić.

Ni riječi o sankcijama

Komšić je naveo i da postoje razlike između Vulina i Vučića.

“Vučić najčešće govori ono što Vulin neće da kaže. Zna se ipak ko tamo odlučuje. U ovom slučaju je bitno šta Vučić kaže, a ne šta Vulin priča. Ohrabrujuća je poruka je što je Escobar kazao da rate neće biti. I da sve što se tiče Dejtona, bez njihove saglasnosti ne može biti promijenjeno. Takve poruke treba cijeniti”, kazao je Komšić.

Što se tiče proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, istaknuo je, šta god i kako god se Evropa postavljala, BiH od toga ne može odustati.

“To bi bila katastrofalna pogreška. Time bi unesrećili sve generacije koje dolaze kada bismo odustali, jer priča o Evropskoj unije ne svodi se da budete član nego da implementirate sve ono što vrijedi kao sistem vrijednosti u Evropskoj uniji”, naveo je Komšić.

Nije se razgovaralo o sankcijama, istaknuo je. Zadovoljan je utiskom koji je Escobar ostavio na njega.

“Moj utisak je da je riječ o dužnosniku američke administracije, koji očigledno ima podršku na višim nivoima za ono što govori, vrlo jasno i glasno bez uvijanja”, zaključio je Komšić.

 N1 

Share.

Leave A Reply