Krizni štab demantuje epidemiologa: Nema kolektivnog imuniteta u HNK

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvansko kantona poručuju da je stanje uzrokovano korona virusom jako ozbiljno i da nema mjesta govoru o kolektivnom postizanju imuniteta.

Izjava doktora Erdina Alajbegovića o kolektivnom imunitetu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije službeni stav Zavoda za javno zdravstvo niti Kriznog štaba Ministarstva zdravstva rada i socijalne zaštite, nego se radi isključivo o njegovom osobnom mišljenju”, kazao je za “Klix.ba” portparol Kriznog štaba HNK Pero Pavlović.

On ističe da je situacija u HNK veoma ozbiljna na šta je Krizni štab u više navrata upozorio.

“O tome najbolje govore pokazatelji na dnevnom nivou o broju zaraženih, broju smještenih u bolnicu, kao na žalost i o broju umrlih. Stoga je potrebno i dalje maksimalno biti odgovoran i poštovati sve zapovjedi i preporuke Štaba kako na Kantonalnom, tako i na Općinskom, Gradskom i Federalnom nivou”, kazao je Pavlović.

Ističe da se samo na taj način može pomoći u usporavanju širenja korona virusa što je najdirektniji način da se pomogne zdravstvenom sistemu, da može funkcionisati i izvršavati svoju temeljnu zadaću spašavanja ljudskih života.

“Evidentno je u zadnjih sedam dana rapidno povećanje broja zaraženih u HNK”, naglašava Pavlović.

Stoga po njegovim riječima nije isključeno ni uvođenje restriktivnijih mjera zaštite.

“U ovom trenutku nema na stolu konkretnih prijedloga za uvođenje restriktivnijih mjera, ali ukoliko se ovakav trend porasta broja zaraženih nastavi, svaki budući korak će ovisiti upravo o toj činjenici, koliko ćemo imati drastičnije povećanje broja zaraženih. Ukoliko bolničkim kapacitetima bude prijetila pretrpanost logičan potez će biti uvođenje dodatnih mjera. U ovom trenutku ne treba prejudicirati šta i kako će biti, jer nakana Štaba nije zaključati život u HNK, nego naći model kako zapravo da se život koliko je moguće u ovim uslovima odvija, a da prioritetno se vodi borba za zdravlje svakog čovjeka. U ta dva pravca se poduzimaju svi koraci”, zaključio je Pavlović u razgovoru za “Klix.ba”.

Podsjećamo, ranije je šef epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK Erdin Alajbegović rekao da “nakon statističke obrade podataka i unosa učinka provedenih mjera dolazimo do vrlo zanimljive činjenice, da je na području HNK nakon 103 dana od pojave Kovid-19 broj oporavljenih osoba dostigao potreban za kolektivni imunitet na Kovid-19”.

Share.

Leave A Reply