Kurz spašava Hrvatsku, dramatična situacija u Mađarskoj, neizvjesno oko AstraZenece…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prema pisanju The Financial Timesa obračun austrijskog kancelara Kurza i Bruxellesa oko dobave cjepiva mogao bi završiti dobro za grupu zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Kurzove teze kako je dogovorena shema dobave cjepiva nepravedna prema pojedinim zemljama izazvala je vrlo negativnu reakciju pojedinih članica EU, ali i briselskih birokrata koji off the record poručuju preko FT-a da Beč neće dobiti niti dozu više nego što je trebao.

Pa ipak, Kurzova žestoka kritika EU sheme dobave cjepiva rezultirala je pregovorima iza zatvorenih vrata te Brisel ipak radi na „korekcijskom mehanizmu“ distribucije cjepiva. Iz diplomatskih krugova procurila je informacija kako su Estonija, Latvija, Bugarska i Hrvatska najizgledniji kandidati za preraspodjelu u kojoj će dobiti 30 posto više cjepiva. Tako značajno povećanje još nije službeno potvrđeno. Austrija i Latvija pak inzistiraju na povećanju višem od 30 posto.  EU dužnosnici rade na planu redistribucije trećine od dodatnih 10 milijuna doza Pfizer/BioNTech cjepiva. Taj plan podržava Njemačka, pa su veliki izgledi da će proći.

Austrijanci ne taje kako su vrlo nezadovoljni stavom da se njihova zemlja ne uključi u plan drugačije redistribucije. U slučaju da se ne postigne dogovor, dodatnih 10 milijuna doza poslat će se članicama prema dosadašnjem pro-rata sustavu.

Inače, nakon što je AstraZeneca pustila informaciju prema kojoj je u američkom kliničkom istraživanju utvrđena 100 postotna učinkovitost njihovog cjepiva u sprečavanju teških ishoda te 79-postotna u onemogućavanju bilo kakve bolesti, američki Data and Safety Monitoring Bord izrazio je zabrinutost da podaci iz kliničkog istraživanja AstraZenece „možda daju nekompletnu sliku učinkovitosti“ jer sadrže stare (outdated) informacije. Nezavisni stručnjaci koji su za velike medije komentirali tu informaciju ne znaju kako tumačiti tezu da su AstraZenecini podaci iz istraživanja „outdated“ jer se kod svih istraživanja za COVID-19 cjepiva radi o vrlo svježim podacima, te se pitaju na što zapravo aludira američka agencija.

Velika Britanija donijela je odluku o zabrani svih putovanja u inozemstvo koja nisu opravdana Daily Mail spekulira kako će ta zabrana putovanja vrijediti do kraja svibnja. Svi Britanci koji će otputovati iz zemlje platit će kaznu od 5000 funti ako to putovanje ne mogu opravdati poslovnim razlozima, školovanjem ili kako posjetu bolesnoj rodbini. Britanija je odlučila zabraniti putovanja zbog trećeg vala pandemije u kontinentalnoj Europi.

Njemačka je pak unatoč što još uvijek nema veliki rast slučajeva odlučila zaoštriti mjere za uskršnje blagdane.

Koliko je pandemija teško predvidljiva unatoč radikalnim epidemiološkim restrikcijama sve više nam govori slučaj susjedne Mađarske koja i unatoč tome što je zahvaljujući dogovoru s Rusima i Kinezima oko cjepiva uspjela cijepiti puno više građana nego Hrvatska, ne uspijeva zauzdati rast slučajeva i smrti. Početkom veljače Mađarska je prema 7-dnevnom pomičnom prosjeku imala isti broj slučajeva kao i Hrvatska na milijun stanovnika (oko 120), a do danas se popela na 814 slučajeva na milijun, dok se RH drži na 229.

Ono što je zastrašujuće jest činjenica da Mađarska još nije uspjela usporiti niti smrti te je strelovito (i pored strogih mjera te uz ubrzano cijepljenje) dogurala do 1890 mrtvih na milijun (RH je na 1406). Smrti, naime, neumoljivo rastu u Mađarskoj  od početka veljače kad su brojali oko 8 mrtvih na milijun u danu, da bi sada dosegli više od 19 mrtvih na milijun stanovnika u jednom danu.

Treba znati da je do sada Mađarska cijepila 22 od 100 stanovnika barem s jednom dozom cjepiva, a Hrvatska samo 9.

 

 

Share.

Leave A Reply