Lavrov u Zagrebu optužio SAD, podržao RS i zahtjeve HDZ-a

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rusija ima dobre odnose s Hrvatskom, rekao je njezin šef diplomacije Sergej Lavrov u srijedu nakon sastanka s hrvatskim kolegom u Zagrebu i odbacio optužbe Zapada i SAD-a na račun Moskve, ustvrdivši da su one protivne etičkim i međunarodnim normama.

Posjet realiziran nakon dvije odgode zbog pandemije koronavirusa ostvario se nakon zadnjeg Lavrovljeva posjeta Hrvatskoj prije 16 godina i “poticaj je za nastavak pozitivnog trenda” u odnosima dviju zemalja, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka, javila je Hina.

“Europska unija nije baš spremna za dobre odnose s Rusijom, no Rusija ima dobre odnose s Hrvatskom”, rekao je Lavrov nakon potpisivanja dvaju sporazuma u MVEP-u na konferenciji za novinare s Grlićem Radmanom kojega je pozvao u posjet Rusiji.

“Unatoč aktualnim izazovima” razgovaralo se o “mogućnostima produbljenja suradnje između EU i Ruske Federacije”, rekao je Grlić Radman. “Komunikacijske kanale treba držati otvorenima”, naglasio je.

Ruski šef diplomacije stigao je u Hrvatsku u sklopu mini turneje koja je obuhvatila Bosnu i Hercegovinu te Srbiju, “a obilježena je skandalom jer su ga dvojica članova bosanskohercegovačkog predsjedništva odbila primiti nezadovoljni njegovim stajalištem prema približavanju BiH NATO-u i Europskoj uniji te Daytonskom sporazumu”.

U Zagrebu je Lavrov ponovio da je Moskva čvrsto opredijeljena za poštivanje Daytonskog sporazuma. “Imamo zajednički jedinstveni stav” o poštivanju jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, rekao je u izjavi novinarima.

Hrvati u BiH traže izmjenu izbornog zakona koji bi onemogućio da preglasavanjem za predstavnika hrvatskog naroda u tročlanom predsjedništvu bude izabran kandidat mimo njihove volje, što je sada slučaj. O izmjeni izbornog zakona Lavrov je rekao da BiH treba sam odlučiti o svojim političkim ciljevima.

“Svi trebaju poštivati te odluke. Svatko treba shvatiti da treba poštivati sva tri naroda”, jer “bez toga nema BiH”, poručio je. U tom smislu treba poštivati i stajalište srpskog entiteta u BiH. “To znači i poštivanje stajališta Republike Srpske o vojnoj neutralnosti”, rekao je.

Lavrov je u Zagrebu rekao da je Moskva navikla na stalnu politiku optužbi na račun Rusije koju provode zapadne zemlje i SAD.

“To samo pokazuje nepoštivanje etičkih normi naših partnera. To nije u skladu s međunarodnim normama”, rekao je Lavrov. Sjedinjene Države optužio je da opstruiraju suradnju zemalja istočnog Mediterana s Rusijom. “Oni zabranjuju zemljama Mediterana da surađuju s Rusijom”, rekao je Lavrov.

U programu posjeta ruskog šefa diplomacije je sastanak s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem te svečana inauguracija nove zgrade veleposlanstva Ruske Federacije.

Share.

Leave A Reply