Lideri SDA, SBiH i BPS-a u Mostaru: Nadamo se da je Guzin budući gradonačelnik

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić i predsjednik BPS-a Sefer Halilović danas su posjetili Mostar gdje su se sastali sa kandidatima “Koalicije za Mostar”.  

Izetbegović je najavio da će probosanske snage u ovom gradu iznaći načina da slome okove, te da neće dopustiti HDZ-u da napravi novu blokadu, nakon što je iz ove stranke poručeno da neće dozvoliti izmjenu Statuta Grada Mostara prije nego što se izmjeni Izborni zakon BiH.

– Nadam se da neće osmisliti i treću blokadu jer imamo blokadu popune Ustavnog suda Federacije BiH i formiranja nove strukture vlasti na federalnom nivou. Ako i to urade, onda će nas prisiliti da slomimo okove koje stavljaju većini u parlamentima. Dakle, 60 posto ruku u Zastupničkom domu su ruke probosanskih snaga podržanih većinom od Bošnjaka. Guši se volja većine u parlamentima upravo ovakvim odnosom i željom da se dodatno ojačaju pozicije domova naroda. Guši se i demokracija. Bit će vrijeme ili da se dogovorimo ili da mi tražimo načina 2022. da uklonimo te okove – poručio je Izetbegović.

Dodao je i kako Bošnjaci žele da na predstojećim izborima prije svega pobijedi Mostar, a ne da neko trijumfuju nad nekim, jer i nakon izbora “valja nastaviti živjeti zajedno”.

Uz očekivanja da će za gradonačelnika biti izabran kandidat “Koalicije za Mostar” Zlatko Guzin, poručio je Izetbegović da će politika “Koalicije za Mostar” jednako tretirati ljude, koja će od Mostara napraviti grad “kakav on zaslužuje biti – grad turizma, prosperiteta, pomirenja, te ujedinjeni, evropski, bosanskohercegovački Mostar”.

Velika očekivanja od predstojećih izbora koji će se poslije 12 godina održati u nedjelju u ovom gradu imaju i lideri ostalih političkih stranaka koje čine “Koaliciju za Mostar”. Sefer Halilović i Amer Jerlagić uvjereni su da Bosna i Hercegovina može trijumfovati u Mostaru samo zajedničkim djelovanjem svih snaga koje su tako orijentisane.

Share.

Leave A Reply