Ljubio tijelo Amfilohija Radovića pa hospitaliziran zbog koronavirusa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Muškarac ovjekovječen na snimku koji se viralno širio društvenim mrežama, a na kojem više puta ljubi posmrtne ostatke mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, je pjesnik Blagoje Baković iz Vrbasa.

Baković se trenutno nalazi u bolnici u Vrbasu, zaražen koronavirusom, prenosi Nova.rs.

Prema nezvaničnim informacijama, on se dobro osjeća, ali će svakako biti zadržan na bolničkom liječenju.

Na snimku sa sahrane, koji je osvanuo na YouTubeu, Baković stoji nad tijelom preminulog mitropolita, a potom dodaje svoj telefon jednom od prisutnih sveštenika kako bi ga fotografirao dok ljubi Amfilohijevu krunu.

Fotografija je, kako se vidi na snimku, čak ponavljana nekoliko puta. Za sada nije poznato da li se pjesnik zarazio virusom tom prilikom, s obzirom na to da je i sam mitropolit preminuo od posljedica COVID-19.

 

Baković iza sebe ima skoro pedeset zbirki poezije, uvršten je u lektiru i čitanke, a među desetinama nagrada dobitnik je i ordena “Orden Svetog Despota Stefana Lazarevića” koji mu je za životno djelo 2016. dodijelio upravo Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve.

Prije njega, ovaj orden su dobili Nikita Mihalkov i Emir Kusturica. Izuzev pjesničkog opusa, Baković je široj javnosti postao poznat i po dječijoj literaturi i knjizi “Kad porastem biću Nole”, koja se nudila na prodaju u osnovnim školama, a u kojoj autor posredno poziva djecu da idu u kladionice.

Zbog stihova:

“Ima jedna kladiona
Tamo na kraj stadiona
U koju bi svaki dinar
Ko poslednje zrno mlinar
I najlepši miris cveta
Založio za Noleta”,

reagirali su brojni roditelji, ali i tim slavnog tenisera koji je saopćio da je prodaja i distribucija sporne knjige urađena bez ikakve saglasnosti Novaka Đokovića, kao i da će njegov pravni tim “apsolutno reagirati i zaustaviti sve nedozvoljene aktivnosti u gruboj zloupotrebi Novakovog lika, ali i zloupotrebi djece”.

 

Share.

Leave A Reply