Magazinović: Dodik je doveo državu na ivicu rata, mora biti zaustavljen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šef Kluba zastupnika SDP BiH u Parlamentu BiH i član Međunarodne parlamentarne alijanse protiv govora mržnje Saša Magazinović obratio se danas na konferenciji koja se, u organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Parlamenta Švedske, održava u Parizu, a u čijem fokusu je narastajući populizam i radikalni desničarski pokreti koji koriste ksenofobiju, rasizam i netoleranciju kao alat svog političkog jačanja.

Učesnici konferencije su zastupnici zemalja članica Vijeća Evrope, EU komesarka za jednakost Helena Dalli, predstavnici UN-a, ministri, novinari, predstavnici nevladinih organizacija…

„Bosna i Hercegovina je na korak od eskalacije zbog političara koji, između ostaloga, koristi govor mržnje. Njegovo ime je Milorad Dodik i on je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. To je čovjek koji negira genocid u Srebrenici, napada vjerski identitet građana u Bosni i Hercegovini, vrijeđa novinare i političke oponente…To je čovjek koji je blokirao državne institucije zbog odluke Visokog predstavnika da zabrani negiranje genocida. To je čovjek koji je državu doveo na ivicu rata. Zašto se to dešava? Zato što nije na vrijeme zaustavljen i što je, prije svega, međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini to tolerisala i čak ga često birala za partnera.

Moja poruka iz Bosne i Hercegovine je da svaki radikalizam treba spriječiti u nastanku jer ako se to ne uradi posljedice mogu biti tragične. Pozivam vas sve, kao i vlade zemalja iz kojih dolazite, da posvetite pažnju Bosni i Hercegovini i date podršku strogim sankcijama za Milorada Dodika, čovjeka koji destabilizuje Bosnu i Hercegovinu. Zapamtite, ako se u Bosni i Hercegovini desi sukob, on će se proširiti i na čitav Balkan, a to neće biti samo odgovornost radikala kao što je Dodik nego i svih nas u Evropi koji to nisu spriječili, a mogli su. Još uvijek postoji šansa da to bude učinjeno“, naglasio je u svom obraćanju Magazinović.

nap.ba

Share.

Leave A Reply