Magazinović: Ko je Izetbegovića proglasio predstavnikom Bošnjaka

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Saša Magazinović, poslanikom SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je kritikovao namjeru lidera SDA Bakira Izetbegovića da ode u Beograd kako bi razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Upitao je ko je Izetbegovića proglasio predstavnikom Bošnjaka?

N1: Sifet Podžić ostaje ministar, poslanici HDZ-a su bili na glasanju, ali nisu učestvovali?

Saša Magazinović: Upravo tako. HDZ se odjavio, bili su u sali i odjavili su se. Zašto je tako? To je politika nezamjeranja – nemojte da glasamo ili ne glasamo.

Nije bila prisutna ni opozicija iz RS? Je li zahtjev doživio krah?

Moja prva reakcija na inicijativu Tegeltije je da je to maštovit način da se vrate u Parlament Bosne i Hercegovine, a da nisu krivi svome biračkom tijelu kojeg obmanjuju. Na ljudskom nivou mi je žao kolega iz SNSD-a na ovome što im radi Dodik. Jedan dan ih šalje u Parlament, a drugi kaže nemojte ići. Oni ne znaju šta će biti u petak jer to ne zna ni Dodik.

Nešić je optužio opoziciju iz Federacije BiH da pratite SDA?

Za razliku od Nešića ja idem na posao. Ja se na njega ne ljutim jer je zbunjen čovjek, ne zna ni je li vlast ili opozicija. Mislim da je dobro da su opozicione stranke iz Republike Srpske barem na ovako ružan način, odbijanjem da rade u Parlamentu, usprotivili se Dodiku. Pozadina svih ovih kriza je zaštita kriminala. Dodik postaje sve radikalniji.

Schmidt se u četvrtak obraća parlamentarcima?

Čisto sumnjam da će biti poslanici SNSD-a, ali oni su na neki način prešutno odobrili njegovo pojavljivanje jer se Nebojša Radmanović svojim glasanjem mogao usprotiviti dolasku visokog predstavnika. Oni će čuti njegovu poruku. Indikativno je bilo da je HDZ danas bio protiv obraćanja visokog predstavnika. Ali nemaju hrabrosti do kraja da drže liniju Dodika.

SDP je među prvima reagovao, tačnije Denis Bećirović, poručivši kako bi odlaskom u Beograd Izetbegović degradirao državne organe BiH. A sam Vučić je rekao da želi da razgovara sa “predstavnikom” Bošnjaka. Ne bi li Vučić trebao da razgovara sa predstavnicima institucija u BiH?

Razumijem u potpunosti Vučića, on savršeno dobro radi. Ali me on ne interesuje niti Srbija. Ovo što Izetbegović namjerava uraditi, a što je danas uradio Čović je potpuna derogiranje institucija. Oni nas iz 21. vijeka vraćaju u 16. gdje pregovaraju neke plemenske poglavice. On sebi spominje neku krunu. To je ogromna greška prema državi. Vučić bi trebao razgovarati sa predsjedavajućim Komšićem, ali Izetbegović bi se trebao nalaziti sa kolegom iz Skupštine Srbije Dačićem. Ne znam da je neko Izetbegovića izabrao za predstavnika Bošnjaka. Mislim da državi ovo što Izetbegović namjerava uraditi ne čini dobro.

 N1 

Share.

Leave A Reply