Mario Kordić i Zlatko Guzin ostaju u utrci za gradonačelnika Mostara

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uprkos tome što su vijećnici SDP-a i Prve mostarske stranke napustili sjednicu, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Mostar odlučio je nastaviti sjednicu jer je utvrđeno da postoji kvorum. Vijećnici su birali gradonačelnika Mostara između četiri kandidata – Irme Baralije, Marija Kordića, Zlatka Guzine i Armana Zalihića. U prvom krugu glasanju Mario Kordić je dobio 14 glasova, Zlatko Guzin 12, Irma Baralija dva glasa, a Zalihić niti jedan. Dva listića su bila nevažeća.

U sljedeći krug glasanja za izbor gradonačelnika idu Mario Kordić i Zlatko Guzin.

Procesu glasanja prisustvovalo je 29 vijećnika. Pet vijećnika je napustilo salu nakon što je Zalihić tražio odgodu sjednicu na pet dana radi konsultacija u vezi izbora gradonačelnika, a predsjedavajući Ivan Zelenika mu to nije dopustio.

Kordić se zahvalio svima koi su glasali, posebno za njega te je zamolio Mostarce za još malo strpljenja.

Guzin je čestitao svima na odgovornosti i upozorio je da je njihova obaveza prema građanima jača od politikanstva.

“Kao učesnik pregovora na kolegiju koji se desio mogu izraziti žaljenje jer je bio dogovor na insistiranje Zalihića da se ostane od kraja. Žalosti me ovaj ‘cirkus Colorado’ u produkciji Zalihić,a ovo nije zaslužio grad Mostar, pogotovo ne građani i glasači. Pozvao bih sve stranke u gradskom vijeću da prisustvuju nastavku sjednice”, rekao je Kazimir Milićević.

I drugi vijećnici su izrazili žaljenje zbog današnjih scena, ali i nadu da se ovako nešto neće ponoviti. Sjednica je prekinuta, a nastavak će biit održan u petak, 12. februara s početkom u 15:30 sati.

 

Share.

Leave A Reply