Marko koji ima tumore po tijelu i vratu napokon dočekao jednu lijepu vijest: “Moj život je težak”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Marko živi sa ocem, majkom, sestrom i babom u kući koja je stara preko 200 godina i koja preti da se uruši

Marko Smiljković (16), iz sela Gornja Ržanica kod Aleksandrovca, dečak koji živi u kući staroj skoro 200 godina i koji ima potkožne tumore glave na vratu, tumore desne strane trupa, koji je preživeo operaciju testisa, ugradnju čelične šipke u kičmeni stub, operaciju skolioze, napokon je dobio i jednu lepu vest. Naime, dobio je plac na poklon na odličnoj lokaciji za gradnju kuće.

– Darodavci su želeli da ostanu anonimni, iako su našoj redakciji godinama dobro znani plemeniti ljudi. Postupak prenosa i uknjiženja je u toku, posle čega nastavljamo dalje radnje. Raduje činjenice da se puno ljudi javilo sa željom da pomogne našem Marku, što najviše raduje našeg junaka – rekli su iz Nezavisnih Narodnih Novina Rasinskog Okruga.

Pre šest godina učiteljica srpskog jezika u Osnovnoj školi Aca Aleksić, zadala je učenicima temu “Moj život na selu”, objavile su Nezavinse Narodne Novine Rasinskog Okruga na svom Fejsbuk profilu.

Jedan dečak napisao je tri rečenice:

  • 4:35

Mali Dragoslav dobio kuću: Njegova priča ujedinila ljude, pomogli mu da najzad spava u toploj sobi

– Moj život na selu je težak, voleo bih da imam kupatilo sa bojlerom da grejemo vodu za kupanje. Voleo bih da imam svoju sobu, da imaju gde drugari da mi dođu. Voleo bih da ozdravim i da ne idem više u bolnicu, jer bolje mi je u mojoj kući koja je stara i oronula, nego u bolnici.

Marko živi sa ocem, majkom, sestrom i babom u kući koja je stara preko 200 godina i koja preti da se uruši. Prošle godine pao je plafon u sobi gde su Marko i sestra Milica spavali, srećom pala je sredina plafona, pa su deca ostala nepovređena. U kući 4 sijalice i jedna česma, stari smederevac na koji se kuva i greje voda za kupanje, stari televizor i kreveti duplo stariji od Marka.

Porodica je u više navrata pisala Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, 2016. i 2017. godine, odgovor nikada nisu dobili, a kopije pisma zavedene na pisarnici ministrastva stoje.

Naše društvo treba da stidi od ovog dečaka koji 16 godina živi od očeve minimalne plate i socijalne pomoći. Starija sestra se zaposlila u Vrnjačkoj banji u ugostitestvu i polovinu svoje plate daje Marku za školovanje, doručak i garderobu.

Možda se neko i seti malog dečaka, njegovog pismenog rada i nedosanjanog sna.

Apelujemo na ljude dobre volje, udruženja, medije, političare, sportska društva, dijasporu, da se uključe jer ovaj dečak to zaslužuje.

Pored svih nedaća, Marko ne skida osmeh sa lica, u duši kako mu je jedino on zna.

Marko Smiljković Ržanica – Aleksandrovac

Dinarski žiro račun: 325-9300600148800-74 Vojvođanska banka.

Telegraf.rs

Share.

Leave A Reply