Mehmedović: Po hitnom postupku primiti BiH u NATO, Izborni zakon prilagoditi evropskim vrijednostima

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Kako odgovoriti na sigurnosnu i političku krizu u BiH?”, bila je tema današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, a predsjednik Asocijacije Adil Kulenović kazao je na konferenciji za medije da je traganje u odgovorima na postavljeno pitanje najveća intelektualna, moralna i politička aktivnost. 

“Danas se nalazimo pred najvećim historijskim izazovima u očuvanju mira i domovine, noseći pri tome rane kao posljedice UZP-a i genocida. Izostanak otklanjanja posljedica UZP-a i genocida zacementirao je političku posljedicu, a oni koji su počinili te zločine nastavili su provoditi velikodržavne politike susjeda. Politika činjenja ustupaka nasilnicima nad svakim pravom kako prije 30 godina, tako i danas, bez vizije za izgradnju države internacionalnih i domaćih aktera rezultirala je sadašnjim stanjem”, dodao je Kulenović.

Uvodničar u današnju sesiju je Šemsudin Mehmedović, državni zastupnik, koji je kazao da je isprepletenost interesa velikih sila dovelo do jačanje desničarskih struktura na geopolitičkoj, ali i bh. političkoj sceni. 

“Izmjene Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko, a tiču se zabrane negiranja genocida bile su svojevrsni okidač za ponovno zahuktavanje fašističkih politika. Blokada institucija BiH je najizraženija aktivnost desničarskih politika u BiH, s pogubnim posljedicama na građane. Ovakvi potezi direknto ugrožavaju mir, a primjer su državnog udara na koje pravosuđe ili ne reaguje ili blago reaguje, što ohrabruje takve politike i produbljuje krizu”, poručio je Mehmedović. 

Dodao je da je dodatni problem i ucjenjivačka politika Hrvatske demokratske zajednice BiH, što koriste i međunarodne diplomate u želji da ostvare još jedan diplomatski ustav. 

“Negiranje genocida ujedinilo je SNSD i HDZ kao provodioce retrogradnih politika BiH. Pamfleti u kojima BiH prikazuju kao sigurnosnu prijetnju svijetu nastali su u obavještajnim krugovima u Zagrebu”, poručio je Mehmedović. 

Ističe da “su neophodni odlučni koraci i mjere u rješavanju krize u BiH”. 

“Međunarodna zajednica mora poduzeti korake kako bi naša država po hitnoj proceduri postala članica NATO-a po uzoru na Crnu Goru, na šta je većinska BiH spremna. Implementiranje presuda svih domaćih i stranih sudova mora biti prioritet, a svi pregovori voditi se u institucijama BiH, koje treba osposobiti da budu spremne odgovoriti na sve izazove. Institucije BiH je potrebno deblokirati, a pregovori o Izbornom zakonu trebaju polučiti evropska demokratska rješenja. Ne smije se dozvoliti da revizionizam nadjača postignute reforme za jačanje države”, istakao je Mehmedović. 

Dodaje da uvjet daljih pregovora mora biti ispunjavanje 14 prioriteta EU i da izbori ove godine moraju biti održani. 

“Treba odbiti bilo kakve pregovore o državnoj i vojnoj imovini koja bi bila upisivana na nivo entiteta. To bi bio direktan atak na državu i jačanje separatizma. Ministarstvo odbrane BiH bi trebalo napraviti analizu povezanosti krize u Ukrajini i njene moguće posljedice na BiH. Sigurnosne službe trebaju uraditi specijalni plan odgovora na ruski utjecaj u BiH. Nužno je sve odluke NSRS proglasiti ništavnim i tako zaštititi BiH od ustavnog nasilja”, pojasnio je Mehmedović. 

On ističe da je potrebno pojaati i diplomatske napore. 

“Političku krizu u našoj zemlji moguće je riješiti na dva načina. Ustavnom intervencijom predstavnika međunarodne zajednice u skladu s Dejtonskim sporazumom. Bonske ovlasti su u tome efikasan način ili proglašenjem Dejtonskog sporazuma ništavnim, što bi otvorilo put novoj međunarodnoj konferenciji na kojoj bi se usaglasio novi građanski ustav, koji bi otklonio posljedice genocida”, istakao je Mehmedović. 

Zaključio je da se javnost mora ujedinjeno staviti u odbranu države od različitih vrsta napada.  

Share.

Leave A Reply