Merkel priznala da je njena vlada pravila greške

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Njemačka kancelarka Angela Merkel priznala da je njena vlada napravila greške, uključujući i planove za uskršnje zaključavanje, koje je moralo biti poništeno.

U jednosatnom televizijskom intervjuu televiziji ARD kasno sinoć, Merkelova je izrazila frustraciju zbog djelovanja guvernera pojedinih njemačkih država, među kojima su i članovi njene stranke, koji su se opirali strožim ograničenjima o kojima su se prethodno dogovorili, prenio je Rojters.

Ali Merkelova, koja se neće ponovo kandidovati na nacionalnim izborima u septembru, rekla je da će svakoj odrasloj osobi ponuditi vakcinu do kraja ljeta, insistirajući na tome da se Njemačka i dalje dobro drži u poređenju sa većinom svojih susjeda.

“Možda smo ponekad perfekcionisti i želimo da uradimo sve kako treba, jer je očigledno da se onaj ko pogriješi, uvijek suočava sa puno javnih kritika”, istakla je Merkelova.

Ona je navela da ipak mora da postoji i fleksibilnost.

“To je, vjerujem, atribut koji mi kao Nijemci možda moramo da naučimo, zajedno sa našom tendencijom ka perfekcionizmu”, naglasila je njemačka kancelarka.

Merkel je rekla da očekuje značajan porast ponude vakcina i početak vakcinacije u ordinacijama opšte prakse sljedećeg mjeseca kako bi se podstakao program vakcinacije u budućnosti.

Iako nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju pad podrške njenoj vladi, Merkel je pozvala Nijemce da ih ne obuzima očaj.

“U teškoj smo situaciji”, rekla je ona.

“Ali pogledajte naše komšije. Sa izuzetkom Danske, svi se bore sa istim problemima, dijelom iz mnogo teže pozicije”, poručila je Merkelova.

Share.

Leave A Reply