Migranti iz Lipe i dalje u autobusima: U kasarni na Bradini nema grijanja, niti su predviđene kupaonice.

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Načelnik Konjica Osman Ćatić je rekao da “ne vjeruje nikome i da se može raditi o nekoj igri”

Veliki broj migranata koji je boravio u kampu Lipa još uvijek čeka izmještanje na neku novu lokaciju.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić kazao je kako će migranti iz kampa Lipa kod Bihaća biti prebačeni u bivši objekat Oružanih snaga BiH na Bradini. Međutim za njihov smještaj nema saglasnosti lokalnih vlasti niti mještana.

Međutim, na ovo je načelnik Konjica Osman Ćatić je rekao da “ne vjeruje nikome i da se može raditi o nekoj igri”, dok su se mještani Bradine okupili i dežurali ispred bivšeg objekta OSBiH.

Ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađan Bevanda uputio je pismo Ministarstvu sigurnosti BiH u kojem je naveo kako MUP HNŽ-a nije u mogućnosti angažirati policijske službenike i preuzeti pratnju autobusa s migrantima koji bi trebali biti prebačeni iz Bihaća u vojarnu u Bradini kod Konjica.

U svom pismu ministar Bevanda navodi kako je odluka da se oko 800 migranata iz Bihaća prebaci u HNŽ u suprotnosti sa zaključkom Skupštine HNŽ-a iz siječnja ove godine u kojoj se traži koordinacija svih aktivnosti koje se odnose na migrante s mjerodavnim tijelima i organima jedinica lokalne samouprave u HNŽ-u.

Kako navodi N1, u kasarni na Bradini nema grijanja, niti su predviđene kupaonice. Kasarna ima 37 prostorija uključujući i kupatila sa umivaonikom i čučavcima. Ovdje je prije bio nastavno regrucioni centar gdje je vojska boravila. Smatra se neperspektivnom imovinom jer Oružanim snagama Bosne i Hercegovine nije potrebna.

 

Share.

Leave A Reply