Mijatović o Erdoganovom dolasku: BiH je očigledno dobra samo za svadbe, izvadio je Dodika iz problema, ovaj cirkus će još kratko trajati

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović komentarisao je sastanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa predsjednikom Turske Recepom Tayyjipom Erdoganom i istakao da “Erdogan Dodika vadi iz problema”.

-Erdogan je došao na svadbu porodici Izetbegović i usput riješio da posjeti institucije BiH i to nije uredu i ponavlja se da predsjednici na određen način stavljaju institucije BiH ispod naših plemenskih lidera i njihovih interesa. Mislim da će svako normalan u ovoj državi reagovati na određen način zbog toga. BiH je očigledno samo dobra za rođendane, svadbe…, izjavio je Mijatović.

Nije nikakvo iznenađenje što će Dodik doći na sastanak sa Erdoganom, dodao je Mijatović te poručio da će “čitav cirkus koji Dodik pravi u državi još kratko trajati”.

-Nažalost, Predsjedništvo ne funkcioniše od početka ovog mandata. Ovo nije ni prvi ni posljednji put da je Dodik slagao i BiH i međunarodnu zajednicu i nije prvi put da je namagarčio opoziciju u Republici Srpskoj. Vrlo brzo će progutati Dodik Inzkovu odluku i deblokirati institucije BiH koje nije blokirao nego pravi cirkus, istakao je Mijatović.

O tome šta se dešava sa opozicijom u RS, Mijatović je kazao kako ih je “Dodik stavio tamo gdje im je mjesto, da budu vječita opozicija”.

-Uvukao ih je po 20. put u istu igru i sa posljednjom Inzkovom odlukom. Ne razumiju da je to igra, farsa Milorada Dodika i trebaju da budu tu gdje im je mjesto a to je opozicija. Oni su nijemi posmatrači na politička dešavanja a Dodik se igra kako sa njima, tako i sa koalicionim partnerima i to tako godinama traje, rekao je Mijatović.

Komentarišući novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i izjave Dodika da je on “nelegalan”, MIjatović je kazao da je očito da “Schmidt nije nelegalan za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je šef Miloradu Dodiku”. “Jasne su izjave Vučića prema novom visokom predstavniku, a Schmidta poznaje i Dodik. Kada smo imali blokadu državu i kad smo usklađivali naše zakonodavstvo sa EU, Schmidt je dolazio u BiH i Dodiku pojašnjavao da nije način da blokira državu i tada je Dodik to shvatio kao što će i sada, izjavio je.

Dodao je i da je tada Schmidt spasio Dodika od sankcija EU.

-U ovom trenutku preko 70.000 ljudi u Srbiji rade u firmama gdje je njemački kapital. Srbiji je bitniji odnos sa Njemačkom nego sa avanturama Dodika i njegovim preživljavanjem. Ako Vučić bude birao između Njemačke i Schmidta i Dodika, Dodik gubi i to je Dodiku jasno, komentarisao je Mijatović, piše N1.

Share.

Leave A Reply