Milanović spreman za dijalog o BiH sa Turskom i Srbijom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovo je izrazio spremnost da zajedno sa predsjednicima Turske i Srbije, Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića, pokušaju da sa političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u BiH, postignu odgovor o prevazilaženju krize u ovoj zemlji, koja bi se mogla proširiti na cijeli region, piše danas zagrebački Večernji list.

Iz kabineta hrvatskog predsjednika naveli su da je za Hrvatsku ključno da se Hrvatima u BiH garntuje legitimna zastupljenost u organima vlasti i da se prestane sa njihovim preglasavanjem.

– Predsjednik Milanović je u novembru prošle godine predložio posredovanje trojice predsjednika – Hrvatske, Srbije i Turske – smatrajući da takav format posredovanja može pomoći dogovoru između tri konstitutivna naroda u BiH – Hrvata, Srba i Bošnjaka – podsjetio je portparol hrvatskog predsjednika Nikola Јelić.

Јelić je za zagrebački dnevnik izjavio da Hrvatska ima ustavnu obavezu da brine o položaju Hrvata u BiH, kao što joj je, kako je naveo, i strateški interes cjelovita i stabilna BiH kao zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda.

Јelić je pojasnio da inicijativa hrvatskog predsjednika jedino ima za cilj da obezbijedi ravnopravnost naroda u BiH.

– Predsjednik Milanović predlagao je posredovanje trojice predsjednika isključivo s ciljem da se osigura ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i njihova legitimna zastupljenost u organima vlasti – rekao je Јelić.

Nakon susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i turskog kolege Erdogana u nedjelju u Ankari, gdje je bilo riječi o ovoj temi, Јelić kaže da je Milanoviću drago da razgovori zainteresovanih strana idu u tom smjeru i vjeruje da takav format posredovanja ima realne izglede za uspjeh.

– Ako je moguće dogovoriti posredovanje te vrste, predsjednik Milanović će učestvovati , ali pri tome očekuje i podršku Vlade Hrvatske – naveo je Јelić.

Share.

Leave A Reply