Ministar MUP-a FBiH Aljoša Čampara postao najveća sigurnosna prijetnja

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Klub zastupnika Demokratske fronte u Parlamentu FBiH ističi da je ministar MUP-a FBiH Aljoša Čampara postao najveća sigurnosna prijetnja po Federaciju i njene građane, saopćio je DF.

Zaključak se izvodi na osnovu činjenica da Čampara uopće ne dolazi na posao u svoj kabinet u MUP-u. Prema našim informacijama pošta na potpis mu se odnosi u obližnje ugostiteljske objekte. Na taj način ministar ugrožava klasifikovanu tajnost dokumenata, a i posao osoba koje mu dostavljaju poštu na potpis. Druga indikacija koja upućuje na navedeni zaključak sadržana je u dobro poznatoj činjenici da Čampara istovremeno obnaša tri vrlo odgovorne dužnosti. Pored ministarske fotelje za koju se primio kao “krpelj” (ne slučajno parazit) i od koje ga niko ne može odvojiti, Čampara je i zastupnik u Skupštini KS, te delegat (odnosno dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta F BiH) – ističu iz Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu FBiH.

Dodaju da u navedenim uslovima teško da postoji osoba koja je kapacitirana da može uspješno obavljati sve tri dužnosti. Smatraju da na žalost građana Federacije u tome najviše trpi posao iz nadležnosti ministra MUP-a, odnosno posao najodgovornije osobe za sigurnost u Federaciji.

– Iz parlamentarnih klupa je jasno zbog čega najviše trpi ta pozicija. Naime, ministar Čampara je prije izvjesnog vremena bez konsultacija sa sindikatima (kao socijalnim partnerom u dijalogu), te bez konsultacija sa kabinetom v.d. direktora FUP-a, u parlamentarnu proceduru pokušao “podvaliti” novi Zakon o policijskim službenicima. Nakon žustre reakcije parlamentarne komisije za sigurnost, te sinergije sa predstavnicima sindikata i kabinetom v.d. direktora FUP-a i pravilnog shvatanja problema od ostalih zastupnika u Parlamentu FBiH, zakon je povučen iz parlamentarne procedure, a Čamparino “kukavičje jaje” vraćeno na doradu – navode u saopćenju.

Zastupnici u Parlamentu FBiH, kako dodaju, svjedočili su još jednoj drskosti, opstrukciji, pa slobodno se može reći i destrukciji najodgovornije osobe za sigurnost, kada se oglušio o jednoglasno usvojen zaključak Zastupničkog doma Parlamenta FBiH po kome je, kao ministar, trebao iznaći rješenje za adekvatno vrjednovanje i valorizaciju rada v.d. direktora FUP-a.

– Međutim, ta činjenica nikoga ne iznenađuje, jer se već odavno zna da Čampara, možda i jedini u sigurnosnoj zajednici, ne podržava aktuelnog v.d. direktora FUP-a, a vjerovatno iz razloga što sa profesionalnog, stručnog i metodološkog aspekta aktuelni v.d. direktor nema dodirnih tačaka sa bivšim, konačno penzionisanim, direktorom – navode iz Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu FBiH.

Providna su, ističu, Čamparina objašnjenja u vezi sa aktueliziranjem imenovanja direktora FUP-a, providna iz razloga retroaktivne pameti, odnosno šutnje po pitanju imenovanja pune dvije godine.

– Svako iole upućen u zakonske procedure imenovanja zna da je imenovanje trebalo uslijediti prije dvije godine. Postoji samo jedno logično objašnjenje, a to je da je Čampara pronašao zajednički interes sa Draganom Čovićem, pa čak i po cijenu da još jednu od najznačajnih federalnih nadležnosti isporuči HDZ-u. Ovo posljednje još snažnije upućuje na sam naslov našeg obraćanja uz poruku ministru da, za sada, kao 3u1 ljudi konzumiraju samo “Nescafe” – zaključuju u saopćenju.

Share.

Leave A Reply