Mogućnost novih sukoba u BiH “veoma stvarna”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt upozorio je u svom redovnom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a da je zemlja u direktnoj opasnosti od raspada i da postoji “veoma stvarna” mogućnost povratka sukoba, te je pozvao na ponovnu procjenu međunarodne vojne prisutnosti u zemlji.

Schmidt će ove sedmice predstaviti redovni izvještaj pred Vijećem sigurnosti UN-a, a britanski Guardian koji je imao uvid u dokument piše kako će Nijemac predložiti pojačanje međunarodnih mirovnih snaga u BiH ukoliko “srpski separatisti” izvrše prijetnju povlačenjem iz Oružanih snaga i stvore vlastitu vojsku.

U sklopu rasprave o Bosni i Hercegovini, Vijeće sigurnosti UN-a će također glasati o obnovi mandata misije EUFOR-a u BiH u kojoj trenutno sudjeluje 700 vojnika. Ranije je Rusija najavila kako će blokirati produženje misije.

Schmidt predaje svoj prvi izvještaju UN-u od preuzimanja mandata u augustu ove godine. Kako prenosi Guardian, bivši njemački ministar u dokumentu upozorava kako se BiH suočava sa “najvećom egzistencijalnom prijetnjom u postratnom periodu.”

Komentirajući najave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda o povlačenju entiteta Republika Srpska iz državnih institucija, te o traženju pomoći od “prijatelja” u slučaju ako to bude potrebno, Schmidt je rekao kako se radi o prijetnjama koje su “jednake otcjepljenju”.

“Ovo je jednako otcjepljenju bez proglašavanja istog”, napisao je Schmidt u izvještaju kojeg je poslao u sjedište UN-a u petak. Naglasio je kako Dodikovi postupci “ne samo da ugrožavaju mir i stabilnost zemlje i regije, već – ukoliko međunarodna zajednica na njih ne odgovori – oni mogu dovesti do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

On je također upozorio na mogućnost sukoba između bh. državnih policijskih agencija i policije Republike Srpske.

“Ako se Oružane snage BiH razdvoje u dvije ili više vojnih formacija, potrebno je ponovo procijeniti nivo međunarodne vojne prisutnosti”, ističe Schmidt u izvještaju i dodaje kako bi nedostatak odgovora na trenutnu situaciju u zemlji izazvao šire implikacije u regiji.

Izgledi za daljnje podjele i sukobe veoma su stvarni.

Guardian također podsjeća na protivljenje Rusije imenovanju novog visokog predstavnika u BiH, kojeg je potvrdilo Vijeće za implementaciju mira.

Analitičari smatraju da ono što Rusija zapravo želi jeste da odbije autoritet Ureda visokog predstavnika tako što će ga spriječiti da brifira Vijeće sigurnosti o stanju u zemlji. Također, ističu, čak i ako se mandat EUFOR-a obnovi, u Europskoj uniji ne postoji volja za pojačavanjem trenutnih snaga u BiH, uzimajući u obzir kako neke zelje članice kao što je Mađarska, podržavaju Dodika.

Prema nezvaničnim informacijama, predstavljanje izvještaja je odgođeno za srijedu u 15 sati po lokalnom vremenu u New Yorku.

N1

Share.

Leave A Reply