MO'Š KONTRA MENE, KONTRA CILOG SVITA, AL’ NIŠTA KONTRA r. PREDSJEDNIKA

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Čitam neke “bosanske” fb statuse i čudom se čudim ljudskoj gluposti, zločestoći, neznanju…
Pita se jedan: “Je li Alija pogriješio što je potpisao Dayton?” Drugi odgovara: ” Da pogriješio je, nismo dobili ništa, osim krhkog mira,” treći se nadovezuje da je o tome potpisati, ili ne, trebalo organizirati- referndum!?
Je l’ ti ljudi znaju o čemu pričaju.
REFERENDUM? Kako organizirati referndum dok po Sarajevu eksplodiraju bombe, padaju granate, vrebaju snajperisti?
A i da je organiziran, tko bi pod granatama izašao na taj referndum, a i od onih koji bi izašli, koliko bi ih se živih vratilo, pored snajperista po krovovima, krošnjama, brdima?!
Ali, ‘ajd, recimo i da je bio referndum, pitanje bi moglo, npr. glasiti: Jeste li za potpis da prestane rat?
Tko to tada ne bi potpisao dok se na svakom koraku vapilo: “Potpisuj Alija, makar bila avlija.”
Bolje i krhki mir, nego krvavi rat.
Tada ga preklinjali da potpiše, a sada ga PROKLINJU što je potpisao!
Da je po Daytonu, onakvom kakvog je r. Predsjednik potpisao, danas bi bila mirna i sigurna BiH, jer se tim ugovorom precizira, što mu jamčio R. Holbrooke lično, da će entiteti, čim prestane rat, svoje nadležnosti prenijeti na državu BiH.
Što se to nije dogodilo, nije kriv “Alija,” kriva je međunarodna zajednica, koja kao garant prenosa ovlasti i nadležnosti, nije prisilila Hrvatsku i Srbiju, a mogla je, da se drže preciznih dejtonskih pravila. Da su to učinili cjelovitost BiH danas ne bi bila ponovo u opasnosti.
A ONDA SE, KAO U NEKOJ CRNOJ KOMEDIJI ZABUNE, OPTUŽUJE BOŠNJAKE DA NARUŠAVAJU DAYTON.
DAYTON narušavaju Hrvatska i Srbija, koje su uz pomoć političke braće DODIKA I ČOVIĆA stvorili antidržavni, antibosanski savez.
A i jedna i druga obvezale se u Daytonu da će poštovati daytonski Ustav, što znači i suverenitet i teritorijalne integritet i političku neovisnost BiH.
Ne poštuju ništa od toga, njihovi političari, pa i oni najviši, ulaze u BiH bez službenog protokola, bez ikakve najave, a kamoli konzultacija sa službenim Sarajevom, što je gaženje suvereniteta jedne države.
Umjesto s državnim vlastima i Vučić i Milanović razgovaraju s predstavnicima bh. naroda, ni ne skrivajući da bojkotiraju kontakte na državnom nivou.
Umjesto što optužuju Bošnjake da narušavaju Dayton, ako žele “poboljšati” Dayton, kojeg su, eto, Bošnjaci narušili, onda ne bi trebali razgovarati s predstavnicima naroda, već s predstavnicima vlasti države BiH, jer je i potpisnik Daytona u ime BiH, bila Republika BiH, odnosno njezin prvi predsjednik, na koga se sada diže kuka i motika.
E, pa ne dam ništa na r. Predsjednika. Kao novinarka dugujem mu vječnu ljudsku zahvalnost.
Bez predsjednikovog bezgraničnog povjerenja nikad ne bi bilo novinarke koju su, prema priči, neki u Bosni voljeli slušati.
Zbog svega rečenog i ona gornja rečenica.

Nada Satrijaš Al Issa

Share.

Leave A Reply