“Može da pređe u federalno Sarajevo” Dodik poslao poruku Šaroviću

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ne znam šta da kažem, drago mi je što ostajemo jedinstveni ili u zajedništvu o pitanjima vezanim za učešće u odlučivanju u zajedničim institucijama. Pravi test toga biće kada se zakaže Predstavnički dom gdje sjedi SDS i PDP, da vidimo kako će se oni ponašati – rekao je Dodik.

On je napomenuo da od njih ne zavisi ništa u formalnom smislu, ali da zavisi u psihološkom smislu za Srbe, da su svi na jednoj strani, što je dobro.

U formalnom smislu, šta ako oni izglasaju nešto na Predstavničkom domu, Dom naroda ne može proći – rekao je Dodik.

On je istakao da se po izjavi Šarovića da će se suprostaviti mirnoj disoluciji vidi koliko je odlično što od njih ništa ne zavisi.

– Zamislite da to kaže predsjednik partije koja je u jednom trenutnu bila pokret srpskog naroda za nezavisnost Srpske i partije koja je 1992. godine izglasala samostalnost te Republike. Sada lider te partije kaže da nije za to – rekao je Dodik.

Dodik smatra da Šarović ima pravo na politički stav, da je za neku BiH, ali je naglasio da nijedna BiH ne odgovara Srbima.

On je istakao i da je Srpska spremna i da se priprema da svim Srbima koji rade u zajedničkim institucijama obezbijedi naknade koje su tamo imali, te napomenuo da niko ne vrši blokadu institucija.

– Moje je pravo da kada odem na sjednicu Predsjedništva BiH da glasam kako ja hoću, to ako ne glasam kako neko očekuje, to ne znači da blokiram – istakao je Dodik i dodao da smatra da je to “naše političko pravo”.

On je naveo da nije izbjegao sjednicu Predsjedništva BiH, niti će izbjeći sljedeću i svaku koja se zakaže u skladu sa Poslovnikom, ali će uvijek glasati onako kako misli.

– To sam radio i ranije, pomalo uvjeren glupo da mogu tako nešto da učinim, ali sam shvatio da ne može ništa. Nisam čovjek koji je spreman da zbog zaludnih ideja dajem politici svoj jedan dan. Vjerujem u dobar karakter bošnjačkog naroda, u dobre ljude koji tu žive, ali u politike koje ih predstavljaju uopšte ne vjerujem – naveo je Dodik.

On je dodao kako nema Bošnjaka kojeg danas ne bi lično pomogao, ako naravno nije politički eksponirano.

– Politički gledano, ljudi ne možete nas natjerati da živimo u zemlji u kojoj se sprema dominacija jednog naroda nad nama jer mi onda vidimo Garavice, vidimo Jasenovac. Nećemo, to nije fer, ja sam taj loš momak zato što to kažem, a vi niste loši momci zato što vi hoćete baš tako – rekao je Dodik.

Dodik o prijetnjama iz Sarajeva

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je kako ne vjeruje u mogućnost rata, ali je dodao da Srpska ima potencijal da odbrani svoju samostalnost od onih što nešto prijete iz Sarajeva.

Dodik je narodu poručio da bude uvjeren u vlast Srpske i mir koji sigurno osigurava.

– Mi nijedan potez nećemo učiniti da destabilizujemo i dovedemo do bilo kakvog sukoba. Nikoga nećemo napadati, mi izvan entitetskih linija nećemo nikoga dirati, ako dodje ne prostor Srpske suočiće se da se branimo i u to ne treba niko da sumnja – rekao je Dodik.

On smatra da je jedini način za miran život na ovim prostorima razlaz.

– Da se Srpska proglasi nezavisnom državom, naravno da Bošnjaci, muslimani imaju svoju državu BiH, a Hrvati da imaju Herceg Bosnu – rekao je Dodik novinarima u Garavicama gdje je prisustvovao obilježavanju od stradanja srpskog naroda u tom mjestu od ustaša 1941. godine.

“Šarović i SDS su probosanska partija”

SNSD nije probosanska partija kao što su to Mirko Šarović i SDS-a, oni su za Bosnu, mi za Republiku Srpsku, izjavio je lider SNSD-a Milorad Dodik.

– U tom pogledu slažemo se bar u nečemu – da se potpuno razlikujemo – rekao je Dodik novinarima u Tesliću.

Dodik, koji se zalaže za mirnu disoluciju, rekao je da bi večeras, kada bi to moglo i kada bi se stekli uslovi, na miran način proglasio nezavisnu Republiku Srpsku, bez ikakvih sukoba.

– Ali ono što je dobro jeste da smo saznali da su SDS i Šarović protiv toga. To je njihova politika, nije moja, i tačno se razlikujemo, definitivno se razlikujemo – istakao je Dodik.

Dodik je dodao da se sada najbolje vidi ono što on govori posljednjih pola ili cijelu deceniju govori da je SDS probosanska pratija i da su spremni za izdaju.

Share.

Leave A Reply