Muslimanski poglavar odbio susret s patrijarhom Pavlom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Muslimanski poglavar odbio susret s patrijarhom Pavlom

Sarajevo, 16. 5. 1994. (IKA) – Reis-ul-ulema Mustafa Cerić, poglavar bosanskih muslimana, prihvatio je poziv ruskog patrijarha Alekseja II. za susret u Sarajevu, ali je odbacio mogućnost susreta sa srpskim patrijarhom Pavlom, objavio je sarajevski dnevni list “Oslobođenje”.

Objašnjavajući razloge zbog kojih se kao muslimanski poglavar ne može susresti sa patrijarhom Pavlom, Cerić kaže: “Prvo, zračna luka nije pod nadzorom bosanskih vlasti, a drugo, patrijarh Pavle i Srpska Pravoslavna Crkva nisu osudili zločine u Bosni i Hercegovini. Nasuprot tome, oni su ih blagoslovili.”

Reis-ul-ulema je također istaknuo da je tijekom srpske agresije na BiH ubijeno 50 muslimanskih vjerskih službenika, deseci su završili u zarobljeničkim logorima, a razoreno je stotine džamija.

“Mi ne možemo voditi dijalog s predstavnicima Crkve koja ne osuđuje zločine. Samo nakon što to ona učini, a nama bude moguć odlazak u Banja Luku, Foču i Prijedor, moći ćemo razgovarati”, rekao je u izjavi za “Oslobođenje” Mustafa Cerić

Share.

Leave A Reply