Na ahiret preselio hadžija Hamid Mujević, mutevelija Kraljeve džamije u Tuzli

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tuzlanski kanton, pa i Bosnu i Hercegovinu, pogodila je vijest da je na bolji svijet preselio hadžija Hamid Mujević. Skoro je nevjerovatno koju je energiju pokazivao hadžija Hamid. Doslovno je živio vjeru.

Oko 30 godina je proveo radeći u Sibiru gdje je temperatura dostizala i -30 stepeni. Posljednje godine svoga života proveo je u Tuzli.

Postao je simbol Kraljeve džamije. Do zadnjeg svoga dana hizmetio je i čistio džamijski prostor. Iako je imao 84 godine, to ga nije sprečavalo da dođe na podne namaz i ostane do jacije, za to vrijeme bi čistio džamiju i vodio brigu o njenom vanjskom uređenju.

Jednom su ga pitali da li je išao nekad kod kćerke u Njemačku. Rekao je da nije nikad, nije mogao ostaviti džamiju tako dugo, ko će je održavati.

Posebno ga je voljela omladina. Vrlo često bi ga vozili kući i u vožnji dobili poneki savjet. Sjećam se jedne vožnje do njegovoe kuće. Govorio je blago i svaki momenat je koristio da uputi savjet.

“Evo, ja imam preko 80 godina, kao da sam na jedna vrata ušao, na druga izašao. Omladino, držite se Allahovog govora i pomažite jedni druge. Kada mladić klanja namaz to je kao da je upaljena sijalica, a kada stariji čovjek klanja to je kao da si svijeću upalio” – govorio bi hadžija Hamid.

 

Share.

Leave A Reply