Na Ahiret preselio Hasan Čengić

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hasan Čengić, jedan od osnivača SDA, političar, i dugoogodišnji član organa Islamske zajednice u BiH preminuo je u 65. godini. Vijest su objavili njegovi poznanici na društvenim mrežama, kao i bivši reis IZ u BiH Mustafa ef. Cerić.

Čengić je rođen 1957. godine u Foči, a završio je Islamski teološki fakultet u Sarajevu. Iza njega su ostale supruga i tri kćerke.

U procesu muslimanskim intelektualcima u Sarajevu 1983. godine osuđen na deset godina zatvora po članovima 136. i 133. KZ SFRJ. Odležao pet godina zatvora po pravosnažnoj presudi za “verbalni delikt” čl. 133. Od 1988. do 1990. radio u Islamskom centru u Zagrebu – Republika Hrvatska. Od 1990. do 1992. na mjestu tehničkog, a potom generalnog sekretara u Centrali Stranke demokratske akcije. Od 1992. do 1996. načelnik za logistiku izvan zemlje u Generalštabu Armije BiH. Od februara do decembra 1996. bio je zamjenik ministra odbrane Federacije BiH. Od 1998. do 2002. član je Parlamenta Federacije BiH i predsjednik Komisije za povratak izbjeglih i raseljenih lica. Također je bio član Komisije za odbranu i sigurnost pri Parlamentu FBiH. Priznanja: Zlatna značka PL i Srebreni štit OSRBiH.

Čengić je bivši predsjednik Sabora Islamske zajednice, a prije tri dana bio je u pratnji reisa Huseina ef. Kavazovića tokom posjete Turskoj.

Share.

Leave A Reply