Na današnji dan prije 43 godina poginuo je Džemal Bijedić

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Na današnji dan, 18. januara 1977. godine stradao je Džemal Bijedić, visokopozicionirani dužnosnik za vrijeme Jugoslavije. Poginuo je u avionskoj nesreći u blizini Sarajeva. Bijedić je preminuo zajedno sa svojom suprugom Razijom. Iza sebe su ostavili troje djece: Dragana, Azru i Milenka.

Rođen je 12. aprila 1917. godine u Mostaru. U rodnom gradu je završio gimnaziju, a fakultet u Beogradu. Bio je učesnik NOB-a od samog početka, a već kao gimnazijalac se uključio u komunistički pokret. Obavljao je mnoge državne i partijske funkcije, bio je predsjednik Skupštine BiH i dva mandata predsjednik Saveznog izvršnog vijeća. U to vrijeme, sastajao se sa najuticajnijim svjetskim liderima. Poznato je da je Tito htio izmjeniti ustav SFRJ kako bi Džemal Bijedić i po treći put mogao obavljati funkciju predsjednika SIV-a ili predsjednika Skupštine SFRJ. Mnogi kažu da ga je ta Titova odluka koštala života.

Pogibija Džemala Bijedića

Džemal Bijedić je poginuo 1977. godine u avionskoj nesreći kod Sarajeva, a s njim su u smrt otišli i njegova supruga Razija i još šest putnika i članova posade. Avion je bio na putu za Sarajevo iz Beograda, jer je taj dan Bijedić prisustvovao ispraćaju Josipa Broza Tita u Libiju. Zbog navodnih loših vremenskih uslova, avion je udario u sami vrh planine Inač, prepolovio se i eksplodirao. U izvještaju o nesreći, Tanjug je prvi javio da su svi putnici u avionu poginuli. Čim je saznao za tragediju, Tito se vratio u zemlju da bi prisustvovao njegovoj sahrani u Sarajevu.

Službena verzija nesreće glasila je da je avion letio 300km/h brže od dozvoljenog, te kako je pri slijetanju napravio neočekivano veliku ‘osmicu’ koja ga je odvela na vrh brda Inač, gdje se i srušio. Tadašnji šef tehnike u bazi JNA, koji je prvi stigao na mjesto nesreće, rekao je kako je visinomjer namjerno bio namješten da pokazuje visinu 20 metara veću od stvarne.

Iste godine kada je i poginuo, u Mostaru je osnovan Univerzitet koji nosi njegovo ime.

Share.

Leave A Reply